Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Hangkártyák 200e alatt!


Truman

Kérdés

Sziasztok!

Pár vélemény érdekelne a témával kapcsolatban,ezért hoztam létre ezt a bejegyzést,mert konkrétan nem találtam a Stúdió fórumban bizonyos összegig kategorizálva.
Jelenleg egy Icon Utrack Pro-m van,ezt szeretném lecserélni valami sokkal komolyabb dologra.
A mikrofon ami van hozzá egy AKG Solidtube csöves kondenzátor mikrofon.
Windows rendszeren dolgozok,szóval itt az Apogee nálam ki is van lőve nyélből. :D
1-1 csatorna felvétele elegendő számomra,kimondottan csak ének,beszéd rögzítésére.

Várom a válaszokat és remélem hogy ez a téma nem csak nekem fog sokat segíteni,hanem másoknak is,akik ebben az árkategóriában gondolkodnak.
Előre is kösz a válaszokat.

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Áruljátok már el mi olyan jó abban a Shure SM7B-ben, (ha nem a marketing..)

A/D azt mondja, hogy azt kell venni és kész :)

Egyébként tényleg kellemes kis mikrofon, de hogy A/D miért nyomatja minden mikrofonnal kapcsolatos kommentben, azt nem értem én sem :)

Biztos, túl sok van raktáron és a kutya sem viszi :D

Link to comment
Share on other sites

 

 

Áruljátok már el mi olyan jó abban a Shure SM7B-ben, (ha nem a marketing..)

Ezeknél a mikrofonoknál szó sincs nagyon marketingről. Az évek alatt sikerült kivívniuk maguknak a sztenderd kategóriát. Ár érték arányban az egyik legjobb mikrofon. Nagyon részletes de mégis könnyen kezelhető hangja van, van egy pici színe amit már nagyon megszokhattunk. Ne tévesszen meg, hogy ez dinamikus mikrofon és nem kondenzátor! Ettől függetlenül nagyon emberközeli és meleg zenei hangzás jellemzi. Nagyon jól kezeli kezeli és tűri a nagy dinamikakülönbségeket. Régen én sokáig nem mertem kipróbálni, mert dinamikus. Aztán egy énekfelvételnél kísérleteztem és bent a rádióstudióban kíváncsiságból betettem énekre és teljesen beleszerettem. És akkor még nem reklámozta a hitspace. Aztán gyorsan be is szereztem egy ilyen mikrofont. 20-200Ezer Ft-ig szinte minden létező mikrofont eddig kipróbáltam a behringerektől akg c, preception, studioproject, audiotechnika, shure ksm, stageline, rode, m-audio.... mindet kenterbe vette, valahogy ezeknek az olcsó kondimikiknek valami nem tökéletes a magasaival, csörögnek stb... nem elég zenei magában a hangjuk. Biztos jók valamire, de azoknak kapásból nagyobb a marketingjük. Preampból egy ff isa one-t használok, telesen belépő szint ebben az iparban, de megállja a helyét ezen az áron, sőt. Erre is hallottam már kritikát, hogy felvesznek vele meg egy gagyibb hangkártya saját preampjában és azt mondják, hogy majdnem ugyan az a különbség. Lehet, de ameddig nem kerül bele egy komplett mixbe addig nem is kell csodákra várni. Csak javasolni tudom A/D ajánlását az SM7b mikrofont. A fortéról sanos nincs tapasztalatom, de kipróbálnám, mert vadászok valami mobilabb de normális interfészre, ha összejön a pénz akkor duet2 a kiszemelt.

Link to comment
Share on other sites

A/D azt mondja, hogy azt kell venni és kész :)

Egyébként tényleg kellemes kis mikrofon, de hogy A/D miért nyomatja minden mikrofonnal kapcsolatos kommentben, azt nem értem én sem :)

Biztos, túl sok van raktáron és a kutya sem viszi :D

Szerintem nem marketing okokból javasol, hanem meggyőződésből. Sokkal többet látnak, hallanak témában, mint mi és átfogó képe van a lehetőségekről. Ha nagyot akarna akasztani, akkor Fender gitárt és Neumann mikrofont nyomna:-)...vinnék, mint a cukrot és érteni sem kell hozzá.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem nem marketing okokból javasol, hanem meggyőződésből. Sokkal többet látnak, hallanak témában, mint mi és átfogó képe van a lehetőségekről. Ha nagyot akarna akasztani, akkor Fender gitárt és Neumann mikrofont nyomna:-)...vinnék, mint a cukrot és érteni sem kell hozzá.

Persze, semmi kétségem nincs affelől, hogy meggyőződésből, rengeteg tapasztalattal a háta mögött és a legnagyobb jó szándékkal nyomatja.

Csak egyrészt szeretek viccelődni (sőt kötekedni) néha (amit általában A/D nem tűr jól sajna, dehát nem ő lesz első, aki szívesen pofán verne néha :D), másrészt meg gyakran a kérdezőnek tényleg semmi haszna abból, ha odabökik, hogy "ezt vedd meg". Persze értem én, hogy nem lehet minden alkalommal hosszú indoklást írni, de az átlag olvasó meg lusta keresgélni a régebbi hozzászólásokban.

Link to comment
Share on other sites

Áruljátok már el mi olyan jó abban a Shure SM7B-ben, (ha nem a marketing..)

 

Mert ritkán szokták gondolni egy dinamikus mikrofonról, hogy a nagymembrános olcsó stúdiómikrofonokat falhoz állítja.

 

De nekem minden mikrofonom van és raktáron, szóval én bármit boldogan leszállítok, azé" van. Amúgy az SM7B nálunk azóta bestseller, most pont nincs raktáron ennek köszönhetően. 

 

Őszintén szólva nem különösebben izgat, hogy mit gondolnak arról, hogy amit teszek mennyiben marketing. Egy ismeretlen ember is marketingelhet anélkül, hogy tudnál róla, viszont felelősséget csak nekem kell vállalni azért, amit mondok, írok, és rajtam számon is szokták kérni.  Na most ki a biztosabb pont :)

 

Amit mondok, tekinthetitek úgy, mint egy sokat kísérletező, sokat megjárt valaki véleménye, vagy vehetitek marketingnek. Az ajtó nyitva áll bárki előtt, én konkrét mikrofon tesztelő rendszert építettem nem kis pénzből (Manley Mic Maid!!!! nézzétek meg az árát!). Szóval én nem ragaszkodom ahhoz, hogy igazam van, vegyétek úgy, mint egy "füles".

 

Ez itt pedig mind raktáron van és kipróbálható. :)

Link to comment
Share on other sites

Meg kell találni azokat az embereket, akiknek elhiszed, ha odaböki, hogy ezt vedd meg.

Vagy végig kell túrni a fórumot és olvasgatni, mert az senkitől sem várható el, hogy ugyanarra a kérdésre,

ami már sokszor felmerült, mindig kisregényt írjon válasznak.

 

Nem is konkrétan magamra gondoltam. Én, ahhoz képest, hogy csak szabadidős tevékenység szintjén érdekel a dolog, állandóan a szaklapokat és fórumokat bújom, megyek kipróbálni és megtapasztalni, amit lehet. Ha vásárláson töröm a fejem ugyanezt teszem háromszorosan, és pluszban esetleg kérdezek butákat itt-ott.

De például arra a válaszra, hogy mi a különbség A és B mikrofon között, az nem válasz, hogy "Én a C-t venném"... de lehet, hogy ez csak az én véleményem.

 

Egyébként, mivel nagyon hiányos a magyar nyelvű irodalom a témában, nagyon töröm a fejem, hogy összerakok egy tudásbázissal kevert magazint, valami hatékony keresővel, hogy ne kelljen mindent százszor megválaszolni. (és persze begyűjtenék megbízható szerzőket/lektorokat, mert senkinek semmi oka rá, hogy nekem higgyen :D) Csak egyrészt évek be telik, amig megfelelő mennyiségű tartalom elkészül, másrészt az egyszeri olvasó, abban sem keresgetne, hanem feltenné inkább a fórumban a kérdését, és megintcsak nem kapna a szakembertől értékelhető választ, hisz a szakembernek nem is az a dolga, hogy folyton válaszolgasson. De akkor inkább ne írjon semmit :)

 

No de mindegy is...ha netán eljutok valaha a megvalósításig, úgyis világgá kürtölöm :)

Link to comment
Share on other sites

Köszönjük a válaszokat, nagyon hasznosak számunkra, némi képet formál átlagban a különböző techinkai dolgokról. De az is igaz, igazán úgy derülne ki ha az ember kipróbálhatná szépen otthon, pár napig, keverés.. miegymás..saját technikáján... ott hallgathatná meg. Akkor tudna igazán jól dönteni, és mérlegelni hogy kell-e neki és vajon miért is jobb ez vagy az. Csakhát...

Link to comment
Share on other sites

Valóban otthon, vagy a saját stúdióban a leghatékonyabb kipróbálni a dolgokat, de erre sajnos csak ritkán van lehetőség.

Így maradnak a fórumok, ahonnan viszont nehéz hasznos infókat szerezni.

Mi itt már valamennyire ismerjük egymást, és tudjuk, hogy ki az aki komoly tapasztalatokkal rendelkezik

egy-egy területen, de ha pl. külföldi fórumokon akarunk tájékozódni, akkor könnyen erdő a vége.

Annyi marhaságot összehordanak a kinti fórumokon is, hogy az néha elképesztő,

szóval nem szabad komolyan venni.

 

Amúgy meg ez egy olyan szakma, hogy tényleg csak munka közben derül ki egy-egy cuccról, hogy az beválik-e, vagy sem.

Ha nem, akkor el kell adni és mást venni. Sok pénz elmegy rá, mire összeáll egy jó cucc.

Teljesen megúszni szerintem nem lehet ezeket a buktákat, de kellő odafigyeléssel azért lehet csökkenteni.

 

Pl. ha AD vagy Silk azt mondja, hogy adott feladatra egy olcsó kondi mikrofon helyett jobban jár valaki az SM7B-vel, akkor higgyétek el nekik.

Ha azt mondja valaki hogy a kondi mikik az U87, vagy a CM7FET környékén kezdenek el jól szólni, akkor azt

nyugodtan higgyétek el. És ez nem sznobizmus, hanem egyszerű technológia kérdés.

Aki nem ilyen pro cuccok között éli a napi életét, az nincs abban a helyzetben, hogy eldöntse

melyik a jó mikrofon és a jó preamp. Így amikor olyan ökörségeket olvastok, hogy az ISA One semmivel sem jobb,
mint egy olcsó hangkártya előfoka, akkor azt ne higgyétek el.

 

A másik, hogy sokan úgy nyilatkoznak egy-egy cuccról, hogy sem rendes konverterük, sem rendes monitoruk

nincs hozzá, amin hallanák, hogy mi történik valójában. És persze még az is lehet, hogy töksüket az illető
és a rendes cuccon sem hallaná, hogy valami jó, vagy rossz. :)

Link to comment
Share on other sites

Én a Focusrite Fortét mondanám. De mielőtt hangkártyát váltanál, én biztosan a mikrofont cserélném nagyon nagy gyorsasággal Shure SM7B-re. Lényegesen nagyobb a különbség a Solidtube és az SM7B között szvsz.

Köszönöm a válaszod és persze mindenkiét!

Olvastam sok jót erről a mikrofonról,sőt mi több anno 5 éve személyes tapasztalataim is voltak vele kapcsolatban amikor stúdióban rögzítettünk vele egy teljes lemezt.

Igazából azért választottam a Solidtube-ot mert pár fórumon olvastam - beleértve külföldieket is,amik lehet,hogy a feljebb kommentelő szavaival élve marhaságokat hordtak össze - ezt a mikrofont ajánlották számítógépes felvételhez a meleg,tiszta hangja miatt,pár helyen úgy fogalmazva hogy a legjobb 1000 dolcsi alatti mikrofon.Az őszinte véleményem vele kapcsolatban,hogy tényleg jó minőségű cucc.

Na most ha esetleg lecserélném a mikrofont egy SM7B-re és beszereznék egy Focusrite Fortét - amivel már egy ideje szemezek is - nyújtana e olyan minőséget,mint ha vennék egy ISA ONE-t és a mostani láncomba beleépíteném?

Link to comment
Share on other sites

Na most ha esetleg lecserélném a mikrofont egy SM7B-re és beszereznék egy Focusrite Fortét - amivel már egy ideje szemezek is - nyújtana e olyan minőséget,mint ha vennék egy ISA ONE-t és a mostani láncomba beleépíteném?

Ez egy nagyon jó kérdés..... De, azt hiszem, SM7B+Forte nem biztos, hogy elegendő lesz. Mintha egy másik témánál taglalták volna, hogy SM7B-nek eléggé nagy erősítés szükséges és azt is nagyon "faszányosan" kell biztosítani. Mintha Herkules kolega taglalta volna, hogy ahhoz kell az ISA ONE minimum. De nálam okosabb és  tapasztaltabb kolega biztosan alátámasztja vagy megcáfolja a dolgot.

Link to comment
Share on other sites

Egyébként az első ötletem az volt, amikor olvastam a kérdést, hogy vegyél egy ISA One-t, bele egy A/D kártyát és ráküldheted a meglevő hangkarid SPDIF bemenetére.

De aztán rájöttem, hogy egyrészt ez épp csak kijönne kétszázból, másrészt ennyiért már vannak elfogadható hangkarik. Talán még egy liquid saffire is belefér, amivel azért el leghet játszadozni egy darabig, ellenben nem túl mobil :)

Fene se tudja, na :)

Szerelembe kell esni az egyik megoldással és azt választani (vagy dacból egy másikat) :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...