Jump to content
Ménemszól.hu

Microsoft Windows 10 Update Will Let You Use More Virtual Instruments & Effects In Your DAW


djuice

Recommended Posts

10 órája írta xinu:

A win egyre jobb!

Ettől függetlenül én mindig  is úgy éreztem, hogy (háát én "csak" Windows-on zenélek) persze kivéve mikor Atarin toltam a C-lab-ot :D

Pedig mára azért valóban, igazán odabaxós is tud lenni egy win gép...

 

Link to comment
Share on other sites

31 perccel ezelőtt írta KraD:

Ettől függetlenül én mindig  is úgy éreztem, hogy (háát én "csak" Windows-on zenélek) persze kivéve mikor Atarin toltam a C-lab-ot :D

Pedig mára azért valóban, igazán odabaxós is tud lenni egy win gép...

 

Érdekes mert 10-15 évvel ezelőtt azt gondolták, hogy a mac veszélybe kerül mert a win felzárkózott  minden téren és már nem lesz szükség drága mac-ekre, nem lesz ok macet venni aztán a mac még mindig vígan elvan! 😮

 

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2019. 01. 12. at 21:35 írta xinu:

Érdekes mert 10-15 évvel ezelőtt azt gondolták, hogy a mac veszélybe kerül mert a win felzárkózott  minden téren és már nem lesz szükség drága mac-ekre, nem lesz ok macet venni aztán a mac még mindig vígan elvan! 😮

 

A win minden téren felzárkózott, hiszen futtathatsz win-t mac-en ;)

Link to comment
Share on other sites

11 órája írta xinu:

Érdekes mert 10-15 évvel ezelőtt azt gondolták, hogy a mac veszélybe kerül mert a win felzárkózott  minden téren és már nem lesz szükség drága mac-ekre, nem lesz ok macet venni aztán a mac még mindig vígan elvan! 😮

 

Munkában (és otthon is!) Macet használok. (Otthon 2011. óta, munkában fél éve.) Multicégnél, enterprise környezetben, VPN-en belül VPN... Mindent meg tudok csinálni, nem kell semmire windows. Fél évvel ezelőtt még Win10-en dolgoztam ugyanebben a környezetben. Egyszerűen idegesítő volt a Win10 az alábbiak miatt:
- Egy csomó minden alapbeállításban szar. Ezeket mind-mind át kell állítani, hogy használható legyen. (Most nem sorolom, de van bőven. De ez lenne a kisebbik baj... És ha jün egy rendszerfrissítés, ezeket - vagy legalább is jó részüket - visszaállítja.)
- Az automatikus frissítéseket hiába kapcsolja ki az ember, van olyan "rendkívül fontos frissítés", ami a háttérben akkor is letöltődik, települ, és kiköveteli az újraindítást, ha egyébként letiltod az automatikus frisstéseket. (Éjszakára ott hagy az ember egy fontos, 10 órát futó renderelést, reggel ránéz a gépre, és "természetesen" egy rendkívül fontos frissítés miatt újraindult valamikor az éjszaka közepén... A renderelés megszakadt, ment a kukába. Pedig ki volt kapcsolva az automatikus telepítés!)
- A fentiekhez: háttérben, sunyiban letöltögeti a frissítéseket úgy, hogy nem tudsz róla, majd mikor sietnél, és ki kell kapcsolni a gépet, akkor közli, hogy "frissítések telepítése, ne kapcsold ki" (ezzel szemben a MacOS minden "újraindítós" frissítésnél jelzi, hogy újraindítás lesz, és megkérdezi, hogy telepítse, vagy majd később.)
- A háttérben olyan netes "kutakodást" végez, ami megdöbbentő, de ez csak akkor derül ki, ha pl. olyan környezetben dolgozol, ahol korlátozott az internet-elérés. (pl. állandóan be akart nézni valami szar msnbc oldalra, vagy mire... mi a f..nak?!?!?!?) A registryben ezt - fél nap nettúrás után - sikerült megtalálni és kikapcsolni. Az első rendszerfrissítés után önkényesen visszakapcsolta ezt a beállítást!!! (A JQA!!!!)
- Az előbbihez kapcsolódó bosszúság: beállítom szépen a dekstopomat, háttérszín, áttetsző menü... A következő rendszerfrissítés ezt mind eltünteti, visszaállítja valami alapértelmezett - és "természetesen" jó ronda(!!!) - beállításra, megint eltölthetek 15-20 percet, mire ezeket beállítom.
- És ami fontos: Enterprise környezetben egy csomó olyan dologra csak nyögvenyelős megoldás van (vagy drága, fizetős), ami a Unixokon (és így a MacOS-en is) alapszolgáltatás. (Sajnos van olyan is, ami Mac-re nincs egyáltalán, csak hasonlók és/vagy drágák... pl. Putty helyett van iTerm2 ingyen vagy RoyalTSX drágán. Tortoise svn cliens helyett alapképességű ingyenesek, vagy fizetős drágák... de ez a ritkább.)

... és még sorolhatnám órákig... Én megkönnyebbültem, amikor át tudtam állni Macre a munkahelyen is.

Úgyhogy nekem mondhat bárki bármit, a Windows nem komoly munkára való. Otthon bohóckodni jó, meg az íróasztalon jól mutat, de ha az ember "ipari szinten" akar számítástechnikát, akkor: Unix/Linux  (szerverekre - vagy Sun-Oracle) és MacOS/Linux desktopra.

Link to comment
Share on other sites

1 órája írta Bendi:

...

Annyival kiegeszitenem, hogy otthoni bohockodasra is sokkal jobban jar az ember valami konnyedebb hangvetelu Linux distro-val (Ubuntu, Mint). Ha mas nem, csak az ara miatt is. Ugyanaz a hardver hihetetlenul jobban teljesit, aki csak bongeszget, filmet nez, zenet hallgat, levelezget, csetelget stb, mindent hatekonyabban es gordulekenyebben meg tud csinalni Linuxon.

Link to comment
Share on other sites

Bár nem nagyon akarok win vs mac (unix) vitát indítani (volt már elég) de én meg a unixokban nem hiszek! Én azokkal kínlódtam eleget + mac-kel is! A win még ha nem is tökéletes de egyre jobb ill. sztem win 2000 óta stabil és egyre kevesebb szoftver van ami csak macen megy és winen nem (ha van még ilyen). A winben hiszek de ez nekem nem baj :)

De visszatérve a cikkre: ha a tavaszi win update segíti azt, h még több plugin futhasson akkor az tök jó lesz hiszen olyan mintha erősödne a hw! Kíváncsi leszek rá mert ezzel még faszább lesz a win ami akár a macet is lenyomhatja az alacsonyabb cpu terheléssel?!

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt írta xinu:

a a tavaszi win update segíti azt, h még több plugin futhasson akkor az tök jó lesz hiszen olyan mintha erősödne a hw!

Nem egészen erről szó. Win7-en semmi gond nem volt ezzel, aztán a Win10-ben 128-ra korlátozták az elérhető FLS slotok számát, ami rendeget gondot okozott a nagyobb projektenél, ahogy korábban azt már itt is beszéltük. Némely DAW eleve elhasznált ebből egy csomót saját magának, így pl. Cubase/Nuendo alatt max 70-75-öt FLS slotot lehetett használni, ami nagyon hamar elfogyott, még akár kisebb projektek esetén is. Szóval most végre kijavítják, amit korábban valaki elbarmolt. A CPU terhelésnek ehhez semmi köze sincs.

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2019. 01. 13. at 9:07 írta Bendi:

sunyiban letöltögeti a frissítéseket úgy, hogy nem tudsz róla, majd mikor sietnél, és ki kell kapcsolni a gépet, akkor közli, hogy "frissítések telepítése, ne kapcsold ki"

Rendkívül bosszantó! Én mondjuk a céges laptopot úgy zárom össze ekkor is mint a sicc! Nehogy már egy szar gép mondja meg nekem, mikor legyen vége a munkaidőmnek. Valahol találtam egy frissítéskikapcsolási leírást mondjuk jó 1 éve és azóta különösebben nekem nem nyavajog már, de 1x volt hogy vmi rendkívül fontos frissítésről tájékoztatott, hogy azt mindenképp telepítenem kell, viszont elnapoltattam vele másnapra. De valóban, sokszor van hogy nem úgy néz ki egy ilyen után a rendszer, mint annak előtte. Épp ezért én a régi mániákus windows testreszabást is elhagyom (úgy szar ahogy van alapon), csak nagyon minimálisan a memóriazabáló effekteket lövöm ki. Szerencsére ahhoz már a frissítések sem nyúlnak visszaállításilag. :) Egyébként nem is ez a legcikibb a windowsnál, hanem mondjuk mikor az online helpet olvasom, hogy katt ide meg oda, meg azt meg azt keressem adott helyen és már nincs olyan elnevezéssel pl. a gépházban semmi vagy totál más helyre rakták át egy új beállításablakban és ennek nincs frissített dokumentációja!!! Szívesen megnézném a mikrofos konszern 1 napját, ki mit talicskázik ott a nem kevés fizetésért nunkaidőben, mert lennének tippjeim...

Ekkor: 2019. 01. 13. at 10:41 írta DutchFlowers:

otthoni bohockodasra is sokkal jobban jar az ember valami konnyedebb hangvetelu Linux distro-val (Ubuntu, Mint)

Nekem komoly ambícióim voltak erre pár éve és egy teljes nyarat elbaxtam nevezett és egyéb "nagyreményű" distrok telepítgetésével és próbálgatásával. Mindegyiknek volt valami szarvas hibája. Mintnél pl. a login képernyő úgy leterhelte vmi miatt a CPU-t, hogy szinte füstölt a gép és még az egérkurzorom kb. 1 cm / perc szaggatással "mozgott"! Ez azért már nem piskóta hibára utal és fórumokon is foglalkoztak vele. Vagy ott volt a sokak javasolta Debian, ami több distronak is alapja. Na az black death volt már a telepítés felénel is állandóan.

Igaz a törvény, minél bonyolultabb valami, annál sebezhetőbb is. Hogy C64-nél hogy nem voltak ilyen gondjaink érdekes mód?! :P

Summa summarum, szerintem egy os arról kéne szóljon, hogy használja az ember észrevétlenül a szó jó értelmében, s nem arról, hogy örökös feladatokat, meg utánajárást kényszerítene ránk. Jól néznénk ki, ha egy autóval is úgy kéne közlekedni, hogy közben vizsgálódnunk kéne, vajon a váltó teszi-e a dolgát és épp jól forog-e a kérdéses fogaskerék, vagy mennek-e a dugattyúk rendesen a hengerekben, mert kb. a számítástechnika majdhogynem itt tart szvsz, pláne a linyuksz! Az az os egyszerűen nincs rendesen megírva még.

Link to comment
Share on other sites

4 órája írta AudioWorks Hangtechnika:

Nézted a Bitwig Studio-t is a Multi-Touch eszköz-készlettel, képernyőkkel és nézetekkel?

 

Próbáltam mindent FLS, Sonar, BTS, de a előadós felületén mindegyiknek van valami nagyon zavaró,  megszokhatatlan értelmetlenség, nem véletlenül nem használja senki ezeket. Ennél pl, hogy nem tudsz normálisan fadereket rakni launcher felületre. Ezért mondtam, hogy épkézláb. Szart nem veszek csilliárdokért.

Link to comment
Share on other sites

18 órája írta djuice:

Nekem komoly ambícióim voltak erre pár éve és egy teljes nyarat elbaxtam nevezett és egyéb "nagyreményű" distrok telepítgetésével és próbálgatásával. Mindegyiknek volt valami szarvas hibája. Mintnél pl. a login képernyő úgy leterhelte vmi miatt a CPU-t, hogy szinte füstölt a gép és még az egérkurzorom kb. 1 cm / perc szaggatással "mozgott"! Ez azért már nem piskóta hibára utal és fórumokon is foglalkoztak vele. Vagy ott volt a sokak javasolta Debian, ami több distronak is alapja. Na az black death volt már a telepítés felénel is állandóan.

Igaz a törvény, minél bonyolultabb valami, annál sebezhetőbb is. Hogy C64-nél hogy nem voltak ilyen gondjaink érdekes mód?! :P

Summa summarum, szerintem egy os arról kéne szóljon, hogy használja az ember észrevétlenül a szó jó értelmében, s nem arról, hogy örökös feladatokat, meg utánajárást kényszerítene ránk. Jól néznénk ki, ha egy autóval is úgy kéne közlekedni, hogy közben vizsgálódnunk kéne, vajon a váltó teszi-e a dolgát és épp jól forog-e a kérdéses fogaskerék, vagy mennek-e a dugattyúk rendesen a hengerekben, mert kb. a számítástechnika majdhogynem itt tart szvsz, pláne a linyuksz! Az az os egyszerűen nincs rendesen megírva még.

Ohm... igazabol csak sajnalatomnak tudok hangot adni, hogy ilyen kellemetlen elmenyeid voltak, amik nagyjabol pont ellentetesek az altalam tapasztaltakkal. Jelenleg 16.04LTS Ubuntu-rol irok, amit kicsit tobb mint 2 eve tettem fel a gepemre, es mar a telepites menete is igen meggyozo volt, peldanak okaert, hogy mar az install megkezdese elott minden hardverelem mukodott. Es ez is Debian alapu, csakugy mint a Mint. Azota meg csak akkor shutdown-olom a rendszert, ha viszem valahova a gepet, ugy egyebkent meg megy akar honapokig...

Autovezetes kozben azert nem art, hogyha felismered a kimarado dugattyura vagy a valto fogaskerekeinek serulesere utalo jeleket es hangokat... :) Es a C64-gyel is voltak am gondok dogivel, foleg, ha grafikus oprendszert kivantal hasznalni (GeOS valaki?).

Es igazabol rossz tapasztalataid ellenere nagyobb hardver-egyuttesek mozgatasara gyakorlatilag nincs alternativa a Linux/Unix megoldasokra. De kisebb hardverek (pl telefonok, tabletek, SBC-k) mozgatasara sincs jobb, pontosan a hatekonysaganak koszonhetoen. Gondolom neked is van valami iOS-t vagy androidot futtato keszuleked.

Es nagyon jol latod, hogy egy OS akkor jo, ha eszre sem veszed, hogy van, hiszen az van erted, nem pedig te oerte. Es szerintem a Linux pont ilyen. Tokeletes? Nem. Hibatlan? Nem. Sikerult feltelepitened a gepedre? Nem. Ez utobbit tenyleg sajnalom, a masik ketto meg abbol kovetkezik, hogy ezt is emberek fejlesztik. Amugy nem lehet, hogy valami beta/teszt-verzio(ka)t probaltal?

Link to comment
Share on other sites

12 órája írta DutchFlowers:

Amugy nem lehet, hogy valami beta/teszt-verzio(ka)t probaltal?

Nem, Distrowatchról nézegettem a stable verziókat. Mondjuk ennek van már 3-4-5 éve, nem mondom hogy azóta nincs fejlődés, de 2006-ban mikor még először foglalkoztam Linuxal, az Ubuntu még a képernyőfelbontást se tudta 640x480-ról normálisra beállítani, úgy kellett hekkelni vmi system fájlját, programozói szinten kódokat írni bele és még egy szaros mp3-at se volt hajlandó megnyitni a "tiszta szoftver elve" jegyében. Hát már ott fekete pontokat szerzett a rendszer. Azt hiszem a Sulix ment legnormálisabban, amit még a suliba nézegettünk live cd-ként. Aztán anyámék gépére akkoriban feltettem még egy Uhut, viszont a köv indításnál már meg se találta a rendszerpartícióját!!! :D Na ott is volt utána pár év Linux mentes szünetem... :) 

Elhiszem hogy aki használja és érti, meg szeret konzolban írogatni, kódolgatni hogy menjen annak jó, de én erre nem vágyom valahogy. Sőt egyre inkább gépet csak a nélkülözhetetlen feladatok miatt kapcsolok be, vagy netezni. A többi egyre kevésbé érdekel, pl. a zenélgetési próbálkozás is. Az úgy szökőévente előjön mint legutóbb az Mac platform is, hogy épp mi hol tart akkor, de semmi komolyabb. :) Na, Linuxon ezt már meg se próbálnám. Elég mostoha terület zeneileg az szerintem, bár ez most érdekesnek látszik Android alapon. http://www.synthtopia.com/content/2018/10/25/vsts-coming-to-elk-the-android-of-music-instruments/

Link to comment
Share on other sites

21 órája írta djuice:

...

Az android is linux, de ... azt teljesen megertem, ha zeneleshez nem a szamitogepet preferalod.  Az Ubunturol semmi konkretat nem tudtam a 16.04-ig, korabban windowsoztam, meg kiserletezes szinten a keso 90es, kora 00as evekben slackware meg redhat ment, meg ugye a klasszikusok (amiga, atari).

No mindegy, nem tudom milyen volt az Ubuntu 5 eve, es az is igaz, hogy ha a magad kepere akarod formalni (mondjuk) a hasznalando szoftvereket, akkor kell valami hozzaertes es/vagy turelem, de ha minden fent van, ami kell, akkor mar csak mukodik. Ha meg csak alapfeladatokra kell, akkor egy atlag distro alapbol feltesz mindent, amire szukseged lehet... :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...