Jump to content
Ménemszól.hu

A MAGYAR...


A/D

Recommended Posts

Egyre többször találkozunk vele...mindenki panaszkodik, acsarkodik, fikázza a másikat. Irígység, rosszindulat mindenütt... Most, hogy a Facebook és egyéb közösségi hálók révén remek tükröt készítettünk magunknak, amiből jobban észrevehetjük azt, hogy mi az amit jól csinálunk és mi az amit rosszul, egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy általában jobbak lehessünk. Ha akarunk.

Évtizedekre visszamenően, ÖRÖKÖLT rossz szokásainktól a mai napig nem sikerült megszabadulnunk, és nem hiszem, hogy ez segít rajtunk sokat.

A poszt megírásának az oka a Facebookon látott reakciók a Moog új ANIMOOG szintetizátorára. Ahogy már elemztem is a ezt a Moog promónak szánta, hogy az iPad révén minél több emberhez eljusson a szintetizátorok ilyen világa (ha valaki szintetizátorokkal találkozik, igen szerencsés, ha az elsőre pont egy Moog: valószínűleg valami ócskasággal vagy digizongival fogja magát szembetalálni, nem pedig a klasszikus, professzionális stúdió- és élő szintetizátorokkal, gondolom ez volt a kiindulási alap). Lehet, hogy a kritikákat megfogalmazók nem tudnak angolul, és azért nem értették meg, hogy ezt nem a jelenlegi profi szintetizátoraik helyettesítésére találták ki? Még ez se tűnik valid indoknak.

De térjünk vissza a cikkünk kiindulásához: van egy alapvetően pozitív törekvés, amit a legtöbb oldalon lelkendezve fogadnak. Íme a Moog Facebook oldala:

post-1-0-57624600-1318858276_thumb.jpg

A Hit Space Facebook oldalát itt találjátok. Kb. merő becsmérlés. A kérdés, hogy mi a különbség köztük és köztünk? Az amerikai Moog szinti tulajdonos miért tud örülni ennek az appnak, és a magyar miért nem?

Azért röviden pár szót, mert ma reggel volt alkalmam tesztelni az Animoogot: rendkívül ötletes hangzások, bár nincs olyan hangminőség, mint a teljesen más elven működő analóg Moog cuccoknál, de ezt nem is állította senki. A nagy trúváj az, hogy a touch képernyőn a billentyűk függőleges pozíciója egyben modulációs paraméter is. Ilyen megoldást én még nem láttam, és nagyon expresszív, gyakorlatilag polifónikus modkeréknek tekinthető. Emellett érzékeli, hogy a delikvens épp glideol, vagy egy konkrét hangmagasságot szeretne (milyen jó lenne ez a Monotronon!), ami úgyszintén zseniális, és olyan játékmódot tesz lehetővé, ami eddig nem volt lehetséges. Nagyon jól szemlélteti vizuálisan továbbá a moduláció hatását a hangra, zsír az oszcilloszkóp, jó ötlet volt a skálák kialakítása. A szintetizátor modulok elrendezése és topológiája profi, jól átlátható, és jó lehetőséget ad új hangzások tervezésére. Szól úgy mint általában a pluginek. Innentől kezdve TÉNYLEG nem értem azokat, akik picsognak. Ki kell próbálni ezt is: biztos vagyok benne, hogy a legtöbb embernek tetszeni fog az élmény, és ha ez így van, akkor ez egy jó termék, period.

De ha ez nem lenne elég, most rágugliztam a dologra, itt egy WIRED teszt.

Idézek: "A nyilvánvaló választás az lett volna, ha a (létező) Moog szintetizátorokat emulálunk," - mondta Cyril Lance, a Moog vezető mérnöke - "de úgy döntöttünk, hogy inkább az iPad nyújtotta technikára összpontosítottunk, mely révén új zenei hangszert készíthettünk, kihasználva az iPad érintőképernyőjét és gazdag grafikai lehetőségeit"

Nem tudom, értjük-e a különbséget pl. ez, és azon plugin gyártók között, akik viszont azt állítják, hogy ők aztán létrehozták a tökéletes digitális Moog klónt (amikről meg már kiderült hogy mennyire jók).

Remélem beéritek ennyi érveléssel, és visszatérhetünk ahhoz, hogy van egy új lehetőség, és lesznek hangadók, akik ezt teljesen ignorálva inkább saját elégedetlenségüknek adnak hangot. A kérdés tehát az, hogy egy zenész, aki elégedett a helyzetével, munkájával, tehetségével, lehetőségeivel miért posztol ilyen negatívat?

Térjünk most rá röviden további más magyar szokásokra:

-Koncertek kritikája: idejön valami irdatlan kaliberű külföldi előadó, aki már letett valamit az asztalra, akinek koncertjének meglátogatása után az első számú véleménye az, hogy az illető mit hibázott. Mondjuk egy Joey DeFrancesco vagy Tori Amos szintű művészről beszélek, amikor erre a jelenségre gondolok. Az, hogy amúgy minden más olyan kvalitás volt, amit még életében nem látott fel sem merül. Arról most nem beszélek, hogy a "hibázás" nálunk inkább napi szitinű, és valódi probléma, vagy arról, hogy amúgy is hajlamosabbak vagyunk a saját sikertelenségünket másra kivetíteni.

-De amúgy végtelenül sznobok vagyunk: a külföldi mindig jobb. A magyar üzlet mindig drágább, mindig rosszabb a kiszolgálás. A külföldi tévedhetetlen, ott aztán a kerítés is kolbászból van. (Szerencsére ez egyre ritkább jelenség, de időnként összefutunk ezzel is, mert generációkra beidegződött dologról van szó). Persze, sokszor előfordul, hogy a külföldi jobb, mert kedvezőbb helyzet, ökoszisztéma, kultúra stb. én most arról beszélek, amikor automatikusan, de legalábbis felületes véleménynyilvánítás eredményeképp megállapítják, hogy itt minden rosszabb. A kritika pedig csak akkor jó, és hasznos, amennyiben megalapozott. Ha a teljesítményt nem ismerjük el, az viszont nagyon lehangoló tud lenni, és szerintem senki nem szeretne ilyennek szenvedő alanya lenni, csak ehhez meg ugye kell az empátia, ami megint nem nagy erősségünk.

Azt gondolom, hogy a Világon semmi nem tökéletes. A legtöbben ezt hajlandóak elfogadni, és ezzel együtt élni. Mert nem tökéletesek sem a szoftvereink, sem a technikánk, se a hangszereink, és mi magunk sem, legalábbis minden jóérzésű zenész egy életen át próbál jobb lenni. Nekem gyakori mondásom hogy "minden fos, de van,a mi ennek ellenére szerethető". Na ez utóbbi képesség nincs meg egy nagyon hangosan kiabáló kisebbségben, sajnos számuk nem elenyésző. Ezért van az, hogy a zenészek fúrják egymást, hogy nem keresnek eleget (mindig van, aki gombért megcsinálja a melót, így persze soha nem lesz rendes elfogadott sztenderd gázsi vagy stúdió bérleti díj), és a szájunk mindig nagyobb, mint a mögötte rejlő teljesítmény. Mindezt táplálja az önkritika teljes hiánya.

Hogy ez hogy tudna jobb lenni? Talán nem nehéz belátni, hogy ész nélküli negatív kritizálás a dolgok jobbra fordulását biztosan nem fogja előidézni - még öncélú faszkodásnak se jó. Akkor pedig nem marad más hátra, mint hogy legyenek pozitív élményeink: nézzük meg, adott dologgal ki tud valami olyasmit kezdeni, amit mások is elismernek. Azért hősöket kinevezni a jelenlegi helyzetben nem tűnik jó ötletnek, de kezdetben pl. nem lenne rossz, hogy a többiek számára nem elfogadhatóan viselkedőkre minimum egy csúnyán nézés terhe nehezedne. Szép napot mindenkinek!

Link to comment
Share on other sites

Osztom.

Külföld jobb téma: nem tudom, hogy hány külföldi üzlet csinál olyan workshop féle dolgokat (lakossági találkozó), amit ti, illetve "tanácsadást", supportot ingyen. Nyilván csinálnak, ahol egy bizonyos terméket akarnak nagyon hypolni.

Egyébként ez a módszer se rossz, marketing szempontból, néha már kellemetlen, hogy mindig oda tolom a képem, oszt még alig vettem valamit nálatok :) (Tisztább lenne a lelkiismeretem ha egy 10-essel támogathatnám Sellyei alapítványát :D )

Link to comment
Share on other sites

Ezt most nem ertem. Sztereotipiakrol cikk a Menemszolon?

Miert nem a Moog szinti elonyeirol irtok tobbet, ha ugy latjatok, hogy a "magyarok" nem kajaljak?

Masreszt, ha a cikk temaja ilyen, akkor talan kicsit a temaba is lehet szolni... szoval:

Igen. Altalaban a sztereotipiak igazak a tobbsegre, altalanossagban nezve. Igy igaz az, hogy a svedek szokek, a spanyolok temperamentumosak es igaz az is, hogy a ciganyok lopnak es a tobbi.

Kivetelek mindig vannak, akiket ilyen skatulyazassal bizony, megbanthatunk, de nezzuk tovabb.

A magyarok pesszimistak, kritikusak es visszahuzzak a masikat.

Miert ne lennenek pesszimistak?! Mi jo tortent nemzetunkkel sokszaz ev ota? A csoda, hogy a sok viszontagsag ellenere meg van egyaltalan orszagunk. Jelenleg sincs az orszagnak semmi pozitiv jovokepe.

Kritikusak? Persze, mert gondolkodnak. Egyeni velemenyuk van, ami a liberalis, "fejlett" tarsadalomban nem trendi. Az angolszasz orszagokban az egyeni szabadsagot egy kenyelmes, rozsaszin alom kepviseli, az eleterzes, ami kolaivas kozben jon elo. A fogyasztas mindenekelott. Minden informacios csatornan ugyanaz a demagog agymosas eredmenyezi azt, hogy mesterseges trendek vezerlik az embereket birkakent.

Japanban pedig a csoportszellem olyan eros, hogy elnyomja az egyen egyeniseget is.

Mellesleg Angliaban es Japanban pl. nem is illik valamirol hatarozott negativ velemenyt formalni ill. aludvariassagbol mar-mar sunnyognak, hazudnak az emberek.

Magyarorszagon a magyarnak sajat velemenye van es kiall erte, megha nem is er semmit. ;)

Visszahuzza a masikat, sajnos igy van. Megpedig a szocializmus 40 eve alatt vegbement legnagyobb magyar nemzetrombolas egyik maradvanyakent. Amugy ez van a volt keleti-blokk orszagaiban.

Persze a kollektiv tulajdonsagok is valtoznak idovel, pl. Magyarorszagon is egyre tobb a birka es kicsit csokkent a visszahuzok szama. ;)

A remeny, hogy mashol biztos jobb, az pedig emberi sajatossag. En pl. azt tapasztaltam, hogy Ángliaban nincs olyan kiszolgalas, mint nalatok. A termekpalettara sem lehet panasz. Hozzateszem, hogy az Afa otthon magas, dehat arrol nem ti tehettek.

Link to comment
Share on other sites

Meg annyit, hogy

rengeteg jo termekrol jelent mar meg itt cikk, szerintem elfer kozottuk egy-egy i-application is, nincs vele semmi bajom. Viszont, szerintem is az Apple kicsit tul van hype-olva es undorito az a hatalmas uzleti erdekervenyesites es kapcsolatrendszer, hogy uton-utfelen a bena es kevesbe bena kutyujeibe botlok, de kibirom es nem acsarkodok holmi facebookon miatta. ;)

Nagyon remelem, hogy a hangszerboltotok fejlodik pl. kulfoldon is es a forum is bovulni, porogni fog. Sok sikert nektek!

Link to comment
Share on other sites

Nem tudom, miért kell mindig az elmúlt száz év magyar nyomorúságára fogni mindent. Én én vagyok, most élek, szeretek élni, bármilyen nehéz is és bármiben felfedezhetem a jót is, csak rajtam áll. Nem fogok a chips adó miatt vérző orral fikázni egy eszközt a facen, főleg ha nem is ismerem behatóan.

Ezt kéne megérteni. Nincs ebben semmi birkaszellem. Sőt, szerintem épp a mindent szídni kell mentalitás a birkaszellem.

Link to comment
Share on other sites

Nagyon sok dologról kellene írni, mert egy rakás dolog jutott eszembe, amelyek között csak nagyon-nagyon laza a kapcsolat (hogy úgy mondjam, csapongok)...

- Amennyit láttam a moogból, zseniális. Biztosan még ma este regelek az AppStore-ban és megveszem.

- MO-on "természetesebben", "bátrabban" fogalmaznak meg az emberek negatív véleményt dolgokról, de elég sokszor bántóan, és legtöbbször név nélkül. Sok embernek kellene megtanulnia úgy véleményt nyilvánítani, hogy végig gondolja, nyílt színen, névvel is vállalja-e a véleményét.

- Sok ember nem indokol, csak minősít (név nélkül, "bátran").

- Pl. az X-Faktor válogatóján is lehetett látni, mi a következménye annak, ha valakivel nem közöljük (őszintén!!) a véleményünket. Azt a sok önértékelési zavarral küzdő önjelölt világsztárt mind-mind megkímélte a környezete a valós értékítélettől mostanáig. Ugyanakkor azért arra vigyázni kell, hogy ne a személyt, hanem a produkciót minősítsük.

- A magyar embereket sokszor sokan becsapták, megvezették, ennek ellenére - pl. a társadalmi összefogást igénylő közadakozások során - fényesen kiderül, hogy amennyiben nem érzi a lehúzás / átverés szándékát, a magyar ember nagyon segítőkész.

... meg még egy csomó minden másról is lehetne polémiát folytatni...

Még egyszer, szerintem az animoog zseniális.

Link to comment
Share on other sites

Még annyit: nem értem a fanyalgókat. Sőt, azt sem, aki nme helyénvalónak érzi az animoogot egy stúdióban vagy egy koncerten...

Kérem szépen, az animoog egy hangszer. És attól, hogy a felület ilyen vagy olyan, hogy iPaden fut, nem pedig egy speciálisan elkészített "billentyűs dobozban", attól még a "lelke" (a belső) bizony lehet professzionális.

Link to comment
Share on other sites

OFF:

Javaslom az országot átnevezni Trollgary-ra :-)

ON:

Ez a Moog szoftver elég érdekesnek tűnik. Az iPad gyári kimenetéről mi egyébként a vélemény? Zenei célokra kellene hozzá külső egység (gondolok itt pl. az Akai vagy Alesis vagy Tascam kimeneteire) vagy önmagában is megállja a helyét színpadi körülmények között? A Filtatron egyébként fent van a telefonomon, igaz az érintőképernyős kütyükkel egyenlőre az a gondom hogy nem bízok a vezérlés pontosságában (folyton félrenyúlok, azért egy poti fogása erősebb feedbacket ad :-)) Ha például lehet választani a vas Korg Electribe és az iPades változat között, inkább a vasat választanám pont ebből a meggondolásból (persze az ár az iPad verzió mellett szól erősen). A függőleges dinamika vezérlés egyébként a BeBot-ban is benne van meg még egy harmadik szoftverben ami Virsyn alapokra épül.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...