Jump to content
Ménemszól.hu

Nem könnyű a hangmérnökök élete a XXI. században


Tibox

Recommended Posts

Azt soha nem is ertettem, hogy igenyes, feltehetoen magas zenei izlessel rendelkezo ember, hogy a f*szba' lehet hangmernok?! Mert ugye a legtobb zenei produktum - amit mar ki is adnak -, az hulladek klisehegy. Milliobol kb. 1 db album, ami tenyleg jo.

Vagy a technikai tudas es a vajtful nem jar egyutt fejlett izlessel? Azt nem hiszem.

Azt el tudom kepzelni, hogy sok szakember es popenekes is akár, egyszeruen belekenyszerul a szituba. Ontja a sz*rt, kamuzik a koncerten, vagy drogozik, hogy elviselje, majd hazamegy es operat hallgat valami fullos analog rendszeren.

Link to comment
Share on other sites

Még az hagyján, hogy a hangmérnököknek mit kell kicsavarniuk a "mai" hangokból, de én azt látom, hogy nincs is igény legalábbis itt hazánkban, arra, hogy ne ilyenek jöjjenek ki a áruházak polcaira.

Amíg Fásy Zsülikét igénylik a TV-ben, meg a különböző rendezvényeken, addig sajnos nem is lesz igény, igényesebb produkcióra.

Viszont skacok nem kell aggódni! Ahol Balázs Pali be tud futni, ott bárki be tud futni, főleg ha le tudja nyelni azt az okádék zenét amit nyomnia kell....... :D

Link to comment
Share on other sites

Teljesen téves az a feltételezés, felfogás, hogy ha pl véresszájú rapper valaki, akkor csak az, és semmi más... Metálban pl rengeteg a komolyzenei "beütés". A zene nagyon összetett dolog, ettől szép, ezért szeretjük. Ez az összetettség összeszedhető a zenész előképzettségével, ha iskolából származik, ha az életből, tök mindegy. (Pl nézzétek meg személyes kedvencem, Gidófalvy Attila életrajzát... Meg fogtok lepődni)

Link to comment
Share on other sites

Ma találkoztam vele, gondoltam értő közönségnek osztom meg...

Ez mekkora!!! Simán jóvicc rovat! :D

Már olyanról is hallottam, hogy gitárosnak a számok közt áthangolták a cuccát lemezfelvételnél, mert csak 1 hangnembe tudott pengetni, de hogy azt hogy csinálta? Elvileg a billentyűsöknél érthető a transzponálás gondja, de a mindenütt egyforma gitárnyakon mi lehet valakinek a gondja??? ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...


"Ez mekkora!!! Simán jóvicc rovat!
Már olyanról is hallottam, hogy gitárosnak a számok közt áthangolták a cuccát lemezfelvételnél, mert csak 1 hangnembe tudott pengetni, de hogy azt hogy csinálta? Elvileg a billentyűsöknél érthető a transzponálás gondja, de a mindenütt egyforma gitárnyakon mi lehet valakinek a gondja??? "

 

 

 

Én billentyűs vagyok, de azért láttam már gitárt. Lehet hogy a gitár nyaka mindenütt egyforma, épp úgy ahogy a zongorán csak fekete és fehér billentyűk vannak :D  De a hangok a gitár nyakán is máshol helyezkednek el... egészen biztos vannak olyan akkordok, amikhez úgy kell lefogni a húrokat, hogy úgy nem lehet összebogózni az ujjakat.

 

Szóval a gitár nyaka sem egyforma mindenütt, mert mindenütt más hang van :D

Link to comment
Share on other sites

Vagy 8-10 speciális hangolás biztosan használatos, úgyhogy jó nagy tudatlanságról árulkodik az idézett mondat,

ahogy már korábban is jeleztem. Amúgy meg persze nem egyforma a gitár.

Elég nagy kibaszás, ha pl. F-moll-ban vagy disz-mollban kell imprózni,

nem beszélve az üreshúros témákról, amik így nem működnek.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...