Jump to content
Ménemszól.hu

A/D

Recommended Posts

Most egy hosszabb cikket fogok írni, kicsit mesélősebbet. Akit nem érdekel ez, lapozzon az aljára, ott olvashatja a tesztet, ami egészen szokatlan lesz és hosszú, mert ez a Waldorf Pulse 2 névre hallgató szintetizátor túl egzotikus (!), és túl sokat tud ahhoz, hogy az ember egy prospektusból megismerhesse, vagy belássa a benne rejlő lehetőségeket. Egyáltalán nem tréfálok. Ráadásul a végére nagyobb dilemmátok lesz mint eddig valaha, főleg ha megnézitek a mellékelt tesztvideónkat.
 
Sztori: 1995-öt írtunk, mikor a Nord Lead classic, a virtual analóg szintézissel újra felidézte a klasszikus szintik szellemét. Ez azonban egy új irányba mutatott, innentől számítom azt, amikor a szintetizátorokkal kapcsolatban a második kérdés nem az volt, hogy "na és milyen harang hangzást tud?" (Trent Reznort idézem : "úgy néz ez ki mint egy kib.szott harang?"). Szóval végre a szintetizátor hivatalosan szintetizátor lehetett. A digitális szintik már nem hangolódtak el, volt memóriájuk, könnyen multitimbrálisak és polifónok lehettek, stb stb, de két cég megmaradt a régi iskolánál: a Novation bejelentette a Bass Station (1)-et, illetve a Waldorf a Pulse-t. Az "újdonság" az volt, hogy mindkettő szubtraktív szintetizátor, viszont igazi analóg :)
 
 
post-1-0-52790500-1387544367.jpgpost-1-0-05339200-1387544368_thumb.jpg
 
Ilyenkor szokás mondani, hogy megelőzték a korukat, valójában többgenerációs lemaradásról beszélhetünk: a Novation és a Waldorf is ezután nagy késéssel digitális szintetizátort csináltak, ami egyértelmű jele annak, hogy trendkövetők voltak. Vagy csak kénytelenek voltak behódolni a divatnak, mert nem volt nyilvánvaló, hogy a digitálisak az analógok működését tudták csak szimulálni, a hangjukat nem.
 
Lévén akkoriban ez az analóg vs digitális kérdés nem volt annyira kardinális mint ma: mi csak nagyon szerettük a Pulse-t, mert szép kövér hangja volt (nem sejtettük, hogy ez analóg szerkezetének köszönhető, még nem esett le az összefüggés). A hangszerre azért emlékszem ennyire jól, mert abban az időben kezdtem tanulni a termékmarketinget, és apám nyüstölt addig, míg a "zsírdisznó" fogalomrendszerét ki nem találtuk. Talán még van az olvasók között, aki erre emlékszik.
 
18 évvel később, 2013-ban a Novation és a Waldorf ismét trendkövető, és csodák csodája, megint egyszerre csapnak össze: megjelenik a Bass Station II és Pulse 2! Na de "Will it blend? That is the question!".
 
Először is, a Waldorf nálunk az utóbbi időben kicsit kegyvesztett volt. Mikor elkezdtük csinálni 1996-ban a márkát, akkor tudjátok mi volt a termék lineup? Hát például ez:
 
post-1-0-47159300-1387544270_thumb.jpg
 
Aki nem ismeri, ő a Waldorf Wave, és pont olyan goromba, ahogy kinéz. A többi termék a Microwave 1 és a Pulse. Pont, mint ma egy butik gyártó, és hát micsoda hangszerek! Az utóbbi időben a márka fénye rendesen megfakult: a nagy Q, Microwave Xt termékek jók voltak, de nem voltak annyira szofisztikáltak mint az azt megelőző kor masinái. A kapható termékük a Blofeld, még ha jó karaktere is volt, gyakran esett kritika áldozatául (gain problémák, szotverbugok). 
 
A Pulse 2-t 2012. január 22-én tudtuk meg hogy lesz (Winter NAMM), majd minden lehetséges (szintén késéssel megjelenő) vetélytársát (Minibrute, MS-20 mini, Bass Station II stb.) lekéste. A Pulse 2-ről tehát régen teljesen letettünk, elfelejtettük, mikor egyik nap szó szerint a semmiből ez a levél érkezett:

From: Joachim Flor Waldorf Music GmbH 
Date: Fri, Aug 30, 2013 at 8:57 PM
Subject: Waldorf News 09-2013. Pulse2 available in 7 days
To: "Absolute Bt. Igor Davidovics"  
 
30 August 2013
 
Dear Waldorf Distributor,
 
Waldorf Music GmbH announces the availability of Pulse2. 
You can download pictures, banners and more here:
....

 

 
From: Igor Davidovics 
Subject: !!!SOS!!!! Fwd: Waldorf News 09-2013. Pulse2 available in 7 days
Date: August 31, 2013 8:01:20 AM GMT+02:00
To: Adam Davidovics , Fejes Tamás  
 
7 napon belül szállítják. Thomannál 499 euro. Nálunk lehetne 149.990.- de hogyhogy nincs fent a webshopunkban? Bődületes hiba. 
Kérdés: mennyit hozzunk? Minimum 6ot lehet renelni
bevállaljuk, vagy elsőnek kérjünk ki pár darabot tesztre meg első körös eladásra aztán ha nagyon beindul akkor majd betárazunk belőle? 

 

From: Adam Davidovics  
Subject: Re: !!!SOS!!!! Fwd: Waldorf News 09-2013. Pulse2 available in 7 days
Date: August 31, 2013 12:13:05 PM GMT+02:00
To: Igor Davidovics  
Cc: Fejes Tamás  
 
Azért nincs fent mert kb 1 éve meg kellett volna jelenjen és soha semmi érdemlegeset nem tudtak róla mondani.

 

Tehát a roadmapünkben ez semmilyen szinten nem volt benne.
 
Megérkezik a Pulse 2, kirakjuk, de annyira el vagyunk foglalva (új webshop készítése egész évi projekt), hogy senki nem foglalkozik vele. Jön a feedback az ügyfelektől: ez is bugos, majd kijavítják stb. de amúgy elég jó hangja van. Legyintés: na jó, Waldorf BAU ("Business As Usual").  
 
Megint pörög egyet a naptár, december van, rendezzük a hangszereket hogy a sok ügyfél jobban ki tudja próbálni. Kevés a hely, most mit favorizáljunk? Jé, egy Pulse 2. Ezzel mi van? Egyáltalán működik? Senki? Na hol a tápja megnézem már….
 
Első billentyűütések: kérdőjelek. Ez meg mi? Most a (Moog) Minitaur is szól vagy mi van? Nem, ez magában szól így +meg! Mivan? Valaki hátulról előjön, hogy ez melyik hangszer. Srácok, ezt próbáltátok már? Hülyék vagytok?  Úristen mi ez? Nézz csak meg jobban! Mit mondtál, mennyi az ára? Várjál Bálint, összerakok egy kamerát, addig ne játssz semmit, ezt felveszem.
 
Kb. ilyen beszélgetés volt. Akkor eldőlt, hogy ezt másnak is tudnia kell rajtunk kívül és hogy gyorsan.
 
Mi is történt? Csak annyi, hogy egy cég, akinek van némi múltja a témában végre letett egy olyan hangszert, ami méltó a névhez. Na jó, azt nem hinném, hogy egy Wave kaliberű dolgot kiadnának, ne ezt várjuk el. Nem mintha nem lenne rá képes a csapat, de a jelenlegi vezetés és irányítás mellett szerintem nem lesz akkora tőkéjük, hogy ezt megtegyék. 
 
Na elég a hülyeségből, lássuk, mivel van dolgunk.
 
A Pulse 2, mint minden más mai desktop szinti azért lesz életképes, mert valamit jelentősen másképp csinál mint a többiek. Nagyon szép és jó a Microbrute, a Minibrute meg a Bass Station II, de egyik sem képes egyvalamire: semmelyiknek még csak távolról sem emlékeztet a hangja a klasszikus szintikre. (Ez nem baj, csak mondom). Mindhárom modern. Éles, karcos (főleg az előbbi kettő). A Pulse 2 viszont az ARP és a Moog világát idézi, simán be lehet úgy állítani, hogy azt hiszed, Moogon játszol. Borzasztó testes, kövér hangja van. "Milk n tits" ahogy a művelt kínai mondja.  
 
Szóval a hangja a kollegákkal egyetértésben a Sub Phatty és a Boomstar magassága, tehát simán 2x drágább szintetizátorokkal hasonlítom össze. És nem csak a lehetőségei, de a hangminősége miatt is. Előbbi tekintetében pedig jócskán meglépi mind az SE, mind a Moog szintiket, ahogy az tüstént látható lesz.
 
A hangminőségre elpazarolnék még pár szót: a Pulse 2 ott spórol, ahol a többiek nem: van rajta pár tekerő, és mátrixos menürendszerben lehet kolbászolni, (a kijelző szerencsére szokatlanul jól látható, nagy, grafikus). Hogy ezt ép ésszel ki lehet bírni, annak oka az, hogy annyira jól kalibráltak a paraméterek, hogy nagyon gyorsan be lehet állítani a kívánt soundot, nincs ugribugri, nincs dekázgatás. Beállítod és jó. Az. Ettől független ez ma nem trendi, mert ma az a trendi, hogy 1 tekerő / funkció van. Valamit valamiért, ahogy szokták mondani. Mentségül szóljon, hogy van neki fullos szoftveres szerkesztője. Nagyon jó amúgy:
 
 
Említettem még, hogy hangminőségben ott van mint a Moog illetve a Boomstar. A Moog hangja kicsit "fedettebb" (nem rossz értelemben), nem tudja annyira kinyitni a szűrőjét mint ez (tudom, ez úgyse fog senkit érdekelni, mert mindenki imádja a hangját, én is), viszont a multidrive funkciója viszont szélesebb skálán stabilabb, zeneibb. A Studio Electronics Boomstarnak a szűrője pedig teljes tartományon pontos, tipikus ARP: értsd, kitekert rezóval csak a szűrőn is lehet pontos kromatikus skálán játszani, tehát oszcillátorként is üzemelhet :) Ezt a Pulse 2 nem tudja, akinek egyébként Moog-szerű analóg aluláteresztő kaszkádszűrője van ilyen funkcióra. Viszont ellentetében a két másikkal ez multimód! (Pontosítunk: a Boomstar SEM változata IS multimód, de a többi nem. A SEM viszont csak 12dB/oktáv, a Pulse2 pedig választható 12 és 24dB között. Ez megint csak egy dolgot jelent: többféle hangzásra képes a Pulse 2).
 
Na most jön a durvaság. A Pulse 2 három oszcillátoros szintetizátor, mégpedig VALÓDI három oszcillátoros. Ezen ne lépjünk túl nagyon könnyen, mert egyáltalán nem triviális dologról van szó. A mai szintik közül igen kevés tudja ezt, a mi kínálatunkból a Voyager. A többi szintinek van szub oszcillátora, amik tulképp frekvenciaosztós megoldások, és lényegesen alacsonyabb színvonalúak, mivel hullámformájuk korlátozottan szabályozható és nem használhatók fel modulációs célokra, még LFO-nak sem. Márpedig az, hogy egy szintetizátor milyen széles skáláját tudja szintetizálni a hangoknak, alapvetően ezen áll vagy bukik, és ez a legfőbb előnye a Pulse 2-nek. Jó példa erre az egyoszcillátoros Minibrute és Microbrute: jó gyorsan el lehet vele felejteni az FM, ring és szinkronmodulációkat. A hangok textrúája ennek megfelelően eléggé egyszerű (célratörő?). De a Pulse 2 itt nem áll meg, nagyon nem.
 
Kezdjük ott, hogy itt az oszcillátorok hullámrofmája többféle lehet: PWM : ez lenne a pulzus jel, modulálható szélességgel (csak az 1-es és 2-es oszci. a 3-as lehet 50%-os négyszög). A fűrész, háromszög egyértelmű. 
 
Na de ez micsoda:
 
APW: egy olyan pulzus jel, mely energiája konstans marad a szélességének változásával annak árán, hogy megjelenik egy szubharmonikus oktávja lejjebb. Csak az 1-es oszcillátor tudja. Unisonóhoz hasonlít, de kicsit másabb. 
 
Folytatom a sort a többi HULLÁMFORMÁVAL, tehát ezek mind hullámformák az oszcillátorokhoz:
 
Unison M: szintén az 1-es oszci specilitása: 8 darab pulzus oszcillátort uniszónója. A hangolásuk szabályozható a Keytrack paraméterrel! 
 
Unison P: megint az 1-es oszci mutatványa, na de most kapaszkodjatok: megint veszi ezt a nyolc darab pulzus generátort. Ha csak egy hangot ütsz le, akkor egy hangon szólalnak meg, ugyanazon a hangmagasságon. Ha viszont nyolc különböző hangot fogsz le, akkor az oszcillátorok a hangolásuknak megfelelően szólalnak meg. A hangolást a Keytrack paraméterrel szabályozhatjuk.
 
Para-8: ez az oszci 1 legnagyobb trükkje: mind a nyolc PWM oszcillátor a leütött nyolc hang hangmagasságának megfelelően szólal meg. Gondolom többek szeme kijött mint a csigának: nem polifón a szinti. Ezt hívják parafónikus szintetizátornak. Mert valójában több hangmagasság generátorral rendelkezik, de mind a nyolc egy szűrőn és VCA-n megy át. Ezzel egy akkord hangjait egyszerre kíválóan le lehet fogni. Ilyenkor a Keytrack paraméter a pulzusszélesség moduláció fade-jét szabályozza. A Para 8 módban a 2-es és a 3-as oszcillátor nem elérhető. Mielőtt megkérdezitek, hogy jó-e a szinti ebben a Para-8 módban, mondom: rendkívül. Hallani fogjátok a demóban.
 
Para-4: mint fentebb, de hangonként két oszcillátort használ :) Ekkor a 3-as oszcillátor nem működik.
 
Még nincs vége, kérem! :)
 
X3-PWM: ő már a 2-es oszci trükkje, és ez egy PWM krosszmoduláció. Ne is keressétek a többi szintin, ez csak itt van, meg moduláris rendszereken. Így működik: kizáró vagy (XOR) modulációja a 2-es és 3-as oszci kimenetének, eredményeképp komplex hangzásokat lehet létrenozni inharmonikus tartománnyal.
 
X1-PWM: mint előbb, de ez a kettes és 1-es oszci között történik.
 
Elnézést, hogy húzom mindenki idejét, de ez se triviális: az 1-es és 3-as oszcillátor hullámformáját nem kell ehhez beáldozni, a krosszmod belül történik, ezért más hullámformák is választhatók azok helyére (tehát mondjuk fűrész szól, de pulse-szal krosszol). Mindemellett a 2-es oszcillátor pulusszélessége is modulálható. Ha még ez se lenne elég, akkor az oszcillátorok szinkronja egymástól függetlenül ki-be kapcsolható. És még mindig nincs vége!
 
FB: a hármas oszcillátor csodája: ezt már ismerjük, visszaköti a drive kimenetet a mixerre. Mert hogy amint látni fogjuk, drive is lesz itt….
 
Most jönnek a nagyfrekis modulációk. A 3-as oszci tudja a 2-es oszci hangerejét modulálni. Emez tehát egy RING moduláció (emlékeztető: a ringmod bipoláris, az AM unipoláris, illetve az AM nem maszkolja a carrier spektrumát). A 3-as oszci azonban a filter cutoffját is tudja modulálni, tehát nagyfrekis filtermoduláció is van (a Boomstar is ismeri). A hármaska még tudja a drive, tehát a torzító áramkör intenzitását is modulálni! Hoppá retikül :) És amiről már szó esett korábban, a hármaskához szinkronozható a kettes oszci.
 
A szűrő lehet BP, HP és LP, és saját rendes burkológörbéje van, ami loopolható is. Tehát itt sem spóroltak. 
 
Az erősítő kimenetén van egy állítható drive fokozat (torzító), mely tud fuzz, csöves és tranyós torzítást elkövetni. Tök jól működik, ráadásul ahogy fentebb is mondtam, a 3-as oszci tudja modulálni a mértékét, ami minden értelemben az izgalom netovábbja.
 
Két LFO van, ez már gyakorlatilag érdektelen az oszcik, szűrő és torzító fényében, de tud késleltetést és MIDI szinkront.  A két envelope ugyancsak fejlett, itt is delay, hogyan triggerelődjön újra stb. loopolódjék-e stb. Na igen, a hangszer kezeli a velocityt, ami nem nagy szó, de ebben a műfajban ez sajnos csak a Bass Station II-nek és a (Moog) Minitaurnak megy. Eredmény szempontjából nagyon nem mindegy, ahogy a videón lentebb látni fogjátok.
 
Mindennek persze akkor van értelme, ha jók a modulációs lehetőségek. Nos, nem fogtok csalódni itt sem. A Pulse 2 modulációs mátrixszal van felszerelve. És nem is akármilyennel, a többiek ehhez távolról jelenthetnek csak, és a Pulse 2 ismét fényévi távolságra ugrik szintézis lehetőségek tekintetében! Kiemelem a nagyon extrákat.
 
Modulációs források: LFO1, LFO1 szabályozva a modwheel/aftertouch által, LFO2, LFO2 az envelope 2 által szabályozva,  a két burkoló, MIDI velocity, keytrack, pitch follow, pitchbend, modwheel, pressure és breath, control-x, release velocity, M-Accu, M-Product, M-Delay, M-Smooth, M-Min, M-Max, K-Highest, K-Lowest
 
Modulációs célok: Pitch, Osc1/2/3 pitch, Osc 1/2 pulsewidth, Osc 1/2/3 level, cutoff, resonance, volume, panning, LFO 1 speed, Mod 1 amount, Drive, Glide rate, Envf Rates, Enva Rates, Unisono Det (tehát modulálható az unisono elhangolása), para fade 1, para fade 2, arp swing (tehát modulálható az arpeggio swingje), CV out (ezek szerint ki tudja magából küldeni a burkolókat és LFO-kat más szintinek!), M-Accu, M-Product, M-Delay, M-Smooth, M-Min, M-Max.
 
Undorítóan sokat tud és még csak nem is átláthatatlan vagy nehéz. Persze meg lehet kavarni rendesen, pl. megoldható, hogy az OSC1-es frekijét modulálja az LFO-1es, de az OSC2-t mindig csak az az LFO modulálja, amelyik értéke magasabb. Össze se tegyétek semmelyik képességével, MS-20 Minit is beleértve. 
 
Arpeggiator: megmondom őszintén, a Microbrute és a Bass Station II step szekvenszere nálam favorit. Ugyanakkor a Pulse 2 arpeggiója a Bass Station és a Minibrute arpeggióját "kissé" felülmúlja. Miért pont itt maradna alul? :)
 
Először is, itt grafikusan szerkeszthetjük a lépéseket, akcentezhetünk (modulálható!), köthetünk, páros-páratlan ciklusozhatunk, van MIDI szinkron, delay, patternek, kitartás, swing. Tökéletes!
 
A szintit egyébként a keménymagos Waldorf fejlesztők követték el: Frédéric Meslin, Frank Schneider, Stefan Stenzel drótozták és programozták, a doboz/design Axel Hartmann műve (ki gondolta volna! Axel Harmtann követte el egyébként a Hartman Neuront, a Moog Slim Phattyt, az Andromeda A6-ot többek között, egy élő szintetizátor dizejnár legenda). Szerintem a design nem reprezentálja jól a hangszer hangjának hangulatát, úgy értem mikor ránézel nem ezt a soundot várod, bár lehet, hogy ez nem a design hibája :)
Úgy tűnik hogy ez a kütyü spirituálisan is kivételes szülemény. 
 
Nézzük a szokásos értékelésemet:
 
Q: Mi az ami nagyon tetszett a hangszerben?
A: Hangminőség, váratlan lehetőségek széles tárháza, az elképzelhetőnél is szebben megoldott hangszínek
 
Q: Mi az ami nagyon NEM tetszett a hangszerben?
A: Egyértelműen nem tudok amellett elmenni, hogy menürendszeres, hogy nincs billentyűzete (azért mondom, mert ha valami, ez a hangszer tényleg megérdemel egy jó billentyűzetet, pl. a Blofeld Keyboardnak csodálatos keybedje van). Egyebet nem találtam.
 
Ár-érték: 9/10 
 
Analóg szinti, mely akkordokat is játszik, és példátlan tárházát kínálja a hangzásoknak. Nincs kérdés.
(mire adnék 10/10-et: semmire. Más 9/10: Bass Station II)
 
Újrajátszási faktor: 9/10
 
Gyakorlatilag kimeríthetetlen, megúnhatatlan.
(mire adnék 10/10-et: Nord Lead 4, multi szintiknél ugye még layerelni is lehet)
 
Hangminőség: 9/10
 
Közel beleköthetetlen. 
(10/10-et adnék a Studio Electronics Boomstarnak)
 
Inspiráció: 10/10
 
Megint nincs kérdés. Tudja a klasszikus és a modern hangokat is, mindent nagyon magas szinten.
(10/10-et kap a Nord Lead 4, DSI Prophet 12)
 
Hardver kivitel: 7/10
 
Endless rotary potik én nem szeretem, de becsületesen megcsinálva. Gombok Waldorfosak (Nord az etalon). Nehéz rontani, mert alig van rajta valami, de az…becsületes.
 
(9/10-et adnék a Nord Lead 4-nek, és a Microbrute-ot nem értékeltem, de az kapna mondjuk 5/10-et)
 
MINDENT EGYBEVETVE: 9/10
 
Ha 10/10-et adnék, azt jelentené, hogy tökéletes szintetizátor létezik, ami nyilván nem lehetséges. Az de ez technikai és paraméter szempontok alapján történt. A teszt nem számol azzal, hogy ízlésünk nagyon eltérő, ezért pusztán paraméterek alapján nem lehet hangszert (vagy zenészt!) megítélni. De a lényeg kiderül, a Waldorf Pulse 2 józan ész szerint a világ egyik legjobb szintetizátora. Azis, úgyhogy ez bizony INSTANT GET.
 
Ki vegye?
 
Ezen kár is gondolkozni. El kell menni meghallgatni, és újra szerelembe esni. Tekintettel hogy az árcédulája a konkurens szintik fele/harmada, hogy úgy szól mint más semmi és hogy abszolút FELEJTHETETLEN ÉLMÉNY,vegye mindenki, akinek A) van keze B) pénztárcája (opcionálisan gazdag szülője, felesége, stb.). Írjon vele dalokat, és legyen boldog vele mindhalálig!
 
Végül pedig egy videó, amin simán fogalmatlanul játszunk pár gyári presettel. A hangszer életben sokkal impresszívebb: kiszedtem pár rosszul játszott részt ellenére hogy nagyon jó hangszíneket tartalmazott. Illetve be lehet állítani a keverőt úgy is, hogy a hangszer ne vezérelje túl.
 
Link to comment
Share on other sites

Nem hinném, hogy bárki le akart volna beszélni róla. Mi szeretjük a Waldorfot, de ha kérdeztek róla, kendőzetlenül elmondjuk, hogy mik az issúk (pl. fagyoskodó beta szoftver). Ezt lehet lebeszélésnek értelmezni, de valójában pont azt szeretnénk, ha végül mindenki maga hozna önálló döntést.

 

Viszont tény, hogy mennyire jó, azt mi is csak most fedeztük fel. A szürke eminenciás nagyon találó :) Ennek a szintinek az eladási listák csúcsán lenne a helye (az én véleményem). De lehet, hogy most a Microbrute ill. a BassStation II hangja most divatosabb, mindenki döntse el maga.

 

Egyetértek a Jupiter kommenttel is! Akartam is mondani.

 

Amúgy simán kijöhetne billentyűvel, több tekerővel. Nem tudok rá mást mondani, tényleg nagyon szerencsés darab lett. Még én is gondolkozom azon, hogy behúzok egyet magamnak, bár fogadkoztam hogy több szintit nem akarok látni a stúdiómban :) 

 

Novacz, te szerencsés vagy, hogy olyan korán beérezted.  

Link to comment
Share on other sites

Idén ősszel Kölnben, amíg a zenekar gitárosai kettővel lejjebb tobzódtak, volt szerencsém rászabadulni több kis jószágra. Volt Mininova, Minibrute, Rocket, Minitaur és a Pulse 2 - az 500 euro körüli/alatti árkategória érdekelt igazából. Legtöbb időt a Minitaurral töltöttem és még többet a Pulse 2 társaságában, az ő hangszínűk dobogtatta meg legjobban a ketyegőt. Valamiért kedves volt nekem mindig ez a kis fura német cég, örülök, ha végre nem csak a bugokról, késésekről, hanem újra a kivételesen jó hangú hangszereikről hallok. További öröm a barátnőmnek, hogy megismerkedett a hangszerpornó fogalmával:)

Link to comment
Share on other sites

A/D:

Nem rátok gondoltam a lebeszélést illetően.

Akkoriban (október körül) a csapból is a Basstation II csordogált, ráadásul egy fikarcnyi angol nyelvű Pulse 2 review-t sem lehetett találni neten, nemhogy magyar hozzászólást.

Ha Pulse 2-t kerestem Basstation II bukkant elő. :)))

Így képletesen értettem a rábeszélést, hiszen az "egész világ" Novationt akart, amivel persze semmi gond sincs, az is egy frankó dolog a maga nemében.

Sajnálom, hogy a Waldorfról azóta sem sok hír kering az éteren. De majd változik szépen ez is. :) Ezért örülök is fenti tesztednek.

 

Amúgy egyetértek veled abban is, hogy ez a cucc csak azért lehet ebben az árkategóriában, mert nincs billentyűzete és megfelelő mennyiségű potija.

De végülis egy hangszernél a hang a legfontosabb, a többi már esetleges. :)

 

 

Nem hinném, hogy bárki le akart volna beszélni róla. Mi szeretjük a Waldorfot, de ha kérdeztek róla, kendőzetlenül elmondjuk, hogy mik az issúk (pl. fagyoskodó beta szoftver). Ezt lehet lebeszélésnek értelmezni, de valójában pont azt szeretnénk, ha végül mindenki maga hozna önálló döntést.

 

Viszont tény, hogy mennyire jó, azt mi is csak most fedeztük fel. A szürke eminenciás nagyon találó :) Ennek a szintinek az eladási listák csúcsán lenne a helye (az én véleményem). De lehet, hogy most a Microbrute ill. a BassStation II hangja most divatosabb, mindenki döntse el maga.

 

Egyetértek a Jupiter kommenttel is! Akartam is mondani.

 

Amúgy simán kijöhetne billentyűvel, több tekerővel. Nem tudok rá mást mondani, tényleg nagyon szerencsés darab lett. Még én is gondolkozom azon, hogy behúzok egyet magamnak, bár fogadkoztam hogy több szintit nem akarok látni a stúdiómban :) 

 

Novacz, te szerencsés vagy, hogy olyan korán beérezted.  

Link to comment
Share on other sites

Nem tudom koincidencia, de most 8. helyen van a szintik között a thomannon. Mikor én néztem, még a fasorban sem volt. 

 

mivel a lista elmászna, idemásolom:

 

1: M-Audio Venom

2: Arturia Microbrute

3: Korg Monotron Dleay

4: Korg Monotron Duo

5: Akai MPX8

6: Novation Mininova

7: Korg Monotron

8: Waldorf Pulse 2

9: Korg MicroKorg

10: MFB 522

11: Novation BassStation II

12: Clavia Nord Drum

13: Yamaha Moxf 6

14: Alesis SR16

15: Korg MS-20 Mini

16: Alesis SR18

17: Boss RC-505

18: Moog Sub Phatty

19: Korg Monotribe

20: Korg Microkorg Gold

 

A meglepetés a listán amúgy a 18. helyen a Sub Phatty, toronymagasn kilóg árban a többi közül (kivétel MoxF6, de az ugye más műfaj).

 

Az Alesis SR az mi? :) (MOst komolyan kérdezem, nem ismerem, valaki?)

Link to comment
Share on other sites

Sztem csak az áruk miatt viszik játékszernek. A 18as 2-4napi kereset kint.

Az Alesis SR18 ráadásul csak dizájnban és a nem világítós padjaiban különbözik az Akai XR20-tól. Tudásban, ki/bemenetekben (ua a hátlapjuk is) és a kijelzőjük is teljesen egyforma.

XR20at én is megvettem régebben, aztán eladtam szinte használatlanul.

Link to comment
Share on other sites

Én 4 gépet próbáltam, egymás mellett. Pulse2, BS2, microbrute, rocket. Ízlések és pofonok... Nálam a pulse2 esett ki először, a szűrők miatt jobb csak vmivel, mint a bloefeld, nekem műanyagnak tűnt. A rocket vicces, már nem tecccik, ha vkinek sok felesleges pénze van... A BS2 jó lenne, de a microbrute négyszögben és fűrészben is egyszerűen "analogabb"... :D A szűrők finomabbak A BS2-n, de amire nekem kell, arra /ha a resot 3/4 körülire, vagy kicsit tovább tekered/ már megint a microbrute a nyerő. Egyszerűen, a fentiek közül a microbrute szól úgy, mint egy analog szinti, hiába az midegyik. Szerintem. :D

Link to comment
Share on other sites

Én 4 gépet próbáltam, egymás mellett. Pulse2, BS2, microbrute, rocket. Ízlések és pofonok... Nálam a pulse2 esett ki először, a szűrők miatt jobb csak vmivel, mint a bloefeld, nekem műanyagnak tűnt. A rocket vicces, már nem tecccik, ha vkinek sok felesleges pénze van... A BS2 jó lenne, de a microbrute négyszögben és fűrészben is egyszerűen "analogabb"... :D A szűrők finomabbak A BS2-n, de amire nekem kell, arra /ha a resot 3/4 körülire, vagy kicsit tovább tekered/ már megint a microbrute a nyerő. Egyszerűen, a fentiek közül a microbrute szól úgy, mint egy analog szinti, hiába az midegyik. Szerintem. :D

 

Gyanítom hogy igazad lehet, mert a Youtube-ról hallgatva is vmi hasonló nekem is a sorrendiségem. Bár én a Pulse2-t és BSII-t nagyjából körte és alma kategóriában egymás mellé tenném. De a többivel 100%-ig egyetértek (valszeg).

Link to comment
Share on other sites

No, melyik analóg szinti szól úgy mint egy analóg szinti ? :)

Azért fogalmaztam így, mert a vintage szintikhez hasonlítom őket, mivel volt egy-két ilyen cuccom, nem nehéz. Egyébként az optimális megoldás az lenne, ha a microbruteba beleraknák a minitaur szűrőjét, verhetetlen cucc lenne, mivel szerintem lazán veri a microbrute négyszög és fűrésze a minitaurét, viszont a minitaur szűrője meg fényévvel jobb. És igen a burkológörbe a microbruteon tényleg kicsit szokatlan, nálam inkább az Attack tűnik kissé furának , de nagyon örülök, hogy ezt vettem, ilyen basszusus, leades cuccokra nekem tökéletes. Minden torzító nélkül, a keverőn egyszerűen túlvezérelve olyan pipec 303-ast csináltam, hogy ihajj. A sequencere meg olyan egyszerű, mint a kavics, de zseniális. I love MICROBRUTE! :) Örülök, hogy az utolsót még eltudtam hozni tőletek!

Link to comment
Share on other sites

Ami még a Pulse 2 analóg hangjához hozzátartozik: érdemes meghallgatni a Pulse 1 presetjeivel. A 90-es években még más dominált a gyári presetek kialakításában, mint ma, már ami a hangzást illeti. Ez természetes. De épp ezért érdekes a szinti.

A Waldorf archív oldalán van fent jópár Pulse-preset.

Töltsétek fel őket a cuccra (merthogy ezt is lehet!), és úgy hallgassátok meg! Megéri! 

Már ha klasszikus hangzásokra vagytok ráizgulva. Különösen a rob_papen zippet ajánlom. :)

Link to comment
Share on other sites

Azért fogalmaztam így, mert a vintage szintikhez hasonlítom őket, mivel volt egy-két ilyen cuccom, nem nehéz. Egyébként az optimális megoldás az lenne, ha a microbruteba beleraknák a minitaur szűrőjét, verhetetlen cucc lenne, mivel szerintem lazán veri a microbrute négyszög és fűrésze a minitaurét, viszont a minitaur szűrője meg fényévvel jobb. És igen a burkológörbe a microbruteon tényleg kicsit szokatlan, nálam inkább az Attack tűnik kissé furának , de nagyon örülök, hogy ezt vettem, ilyen basszusus, leades cuccokra nekem tökéletes. Minden torzító nélkül, a keverőn egyszerűen túlvezérelve olyan pipec 303-ast csináltam, hogy ihajj. A sequencere meg olyan egyszerű, mint a kavics, de zseniális. I love MICROBRUTE! :) Örülök, hogy az utolsót még eltudtam hozni tőletek!

http://forum.moogmusic.com/viewtopic.php?f=11&t=20534

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...