Jump to content
Ménemszól.hu

A TRILÓGIA TELJES: Arturiáék bejelentik a RACKBRUTE-ot


A/D
 Share

Recommended Posts

23 perccel ezelőtt írta hp0:

Én ebben semmi áttörést nem látok. Persze pont praktikus, ha valaki pont a Minibrute 2 köré építené a modular rendszerét, de amúgy vannak ennél pénztárcabarátabb megoldások is modular házra :) 

 

"Persze pont praktikus, ha valaki pont a Minibrute 2 köré építené a modular rendszerét"

Na ezt nevezem áttörésnek. Gondold végig.

Nem a témához kapcsolódik szorosan, de egy gondolatkisérlet erejéig egyébként végigfuttathatunk egy listát mely házak a vetélytársai ennek, figyelembe véve az ergonómiát, esztétikát, tartósságot, hordozhatóságot, tápegységet, és kihagyva azt, hogy azok hány embert hoznak be a modular világba és mennyit ez.

 

Link to comment
Share on other sites

2 órája írta axon.dust:

En valoszinuleg sosem fogom megerteni mi kerul egy stabilizalt tapegysegbe, 5 falemezbe, 2 alusinbe 85ezer forintba, de nem is en vagyok a celcsoport :)

Szívemből szóltál. Én azt sem értem mi kerül egyetlen oszcillátor modulon sok esetben 200-250 ezer forintba, egy komplett, nagyon jó minőségű hangszer árába. Vagyis értem, csak épp belegondolni sem merek, mekkorákat akasztanak ezeken akár egészen csekély kiadott példányszám esetén is. Arra is kiváncsi leszek, hová futja ki magát a dolog, meddig lesz divat, illetve mi lesz, ha ez is lecseng ? Hány ember fogja tépni a haját, hogy a komoly rendszere, amibe milliókat beletett esetleg, elértéktelenedik ?

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

18 órája írta axon.dust:

En valoszinuleg sosem fogom megerteni mi kerul egy stabilizalt tapegysegbe, 5 falemezbe, 2 alusinbe 85ezer forintba, de nem is en vagyok a celcsoport :)

A többieknek is mondom: próbáld meg, és meg fogod érteni. Csak nyugodtan, én megtettem.

Egy nagyon érdekes pszichózissal állsz szemben:

minél olcsóbb és minél szimplább valami, annál inkább úgy érzik az emberek, hogy ahhoz értenek.

Ha azt kérdezem, hogy mondjuk egy atomerőműért 4000 milliárdot kérek, arról nem lesz vita hogy az mennyire reális, mert senkinek nincs elképzelése se miből áll egy ilyen.

De az, hogy egy kávén mi kerül 220 forintba, arról órákig tartó vita kerekedne, hiszen ahhoz mindenki ért.

Ez a dolog valahogy a kettő között van.

16 órája írta GMTboi:

de nem kézzelfogható: a marketing.

Akár lehetne is, de itt nem erről lesz szó. Két okom is van ezt mondani: 1) az Arturia szerintem elsősorban a Minibrute-ot akarja tömegtermékké, és annak van reklámbüzséje. A Minibrute 2 ára a többi hasonló termékhez képest rendkívül olcsó, ez tény. 2) A Rackbrute olcsóbb mint a többi megoldás a piacon. Mondjuk a TipTop Audio Mantis Case áll hozzá a legközelebb.

Adok egy kézzelfoghatóbb megfejtést, ezt írom Axon.Dustnak is:

A kereskedelmi forgalomba került termékeken dupla árrés van: a forgalmazó, a kereskedő, és a 27% áfa az állam részéről. Most a termék árán kívül ami Kínából ideutazik és kap vámot mikor az EU-ba lép. Általában jó nagy tartalékot hagynak az árban még a garancia fedezésére is. 

Természetesen építhetsz magad is házat ahogy sokan megteszik, ha neked pl. az órabéred sokkal olcsóbb mint a befektetett idő.

Megnézed mennyibe kerül egy megbízható, kicsi zajú táp, ami lead ekkora áramot (meg fogsz lepődni milyen árakat látsz majd!) veszel egy busboardot, síneket, egyszerűbb kapcsolót raksz rá, és kijössz féláron. De akkor lehet hogy esztétikában meg hordozhatóságban, ergonómiában még nem nagyon messze leszel ettől. Ja és funkcióban, mert ez ugye folding úgy, hogy a kábelek bedugva maradhatnak. Ezzel a zenészek jó része utazni akar, és fontos, hogy színpadon jól mutasson.

Na erre írtam azt, hogy ezt laikusként nem látod át, de mivel az összeg már olyan, amit el tudsz képzelni, úgy érzed, hogy de mégis :) 

Viszonyításképp a FB-on van egy aktív Modular Magyarország nevű csoport 144 taggal, ott az itteni reakciók épp ellenkezője történt, és nehogy azt hidd, hogy azok ott egytől egyig sültbolondok. Épp ellenkezőleg, rendelkeznek azzal a tapasztalattal, amit te, vagy a lájkolók még nem szereztek meg. 

Ugyanakkor nem gondolom, hogy az ár miatt nem fogsz ilyet építeni :) Ez inkább azoknak van, akiket érdekelnek a moduláris cuccok, új fajta zenék, a kisérletezés. Nekem úgy tűnik, a Ménemszól közösségének ez csak nagyon kis százaléka. Ha mégis, akkor itt egy videó, ami ikeás bútorból a másik meg papírból csinál házat.

Egyébként modular tekintetében nagyon aktív a DIY közösség is. Itt a fórumon Vinniu tolja ezt nagyon, de kint volt velünk a kiállításon a Doboz Audio is, mindketten tényleg fillérekből építenek. Egyébként rajtuk kívül is ismerek még illetékeseket.

Bottomline: a kritika hogy "mi kerül ezen ennyibe", ugyanúgy igaz az összes szintetizátorra, ami forgalomba került, csak mivel azt nehezebben látod át, utóbbiról nem fogalmazol meg ilyesmit. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Több kísérleti albumot készítettem már és soha nem használtam hozza modulart. En nem mondom, hogy rossz, csak pusztan azt, hogy nekem nem er annyit, mert massal is meg tudom valositani, amit szeretnek. - Inkabb fektetem azt a lovet megfelelo lehallgatasba.

Szerkesztette axon.dust
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Milyen hangszerrel szokott készülni a milyen zene: szerintem ennek semmi értelme. Csak az számít, kit mi inspirál, mi van a fejében/kezében, mi a végeredmény. A többi csak káprázat, szemfényvesztés, ígéret, lehetőség. De ezt úgyis tudjátok. Manapság (fél)modulározgatok (is), standalone egységből van három. Most tökre inspirál, szerintem ez el is fog húzódni. De ki tudja, lehet, hogy pár év múlva hárfázni akarok majd. 

És hogy legyek egy kicsit releváns is a topikban: számomra az új Arturia-portfólióból a RackBrute  konzolja a legizgalmasabb. Bárcsak lehetne kapni külön is, simán összegépészkednék belőle otthonra valami ergonomikus (és persze moduláris! :) ) hangszer-tartó rendszert. 

 

Szerkesztette jooga1972
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 perccel ezelőtt írta jooga1972:

De ki tudja, lehet, hogy pár év múlva hárfázni akarok majd. 

Ez így van! Akinek van ötlete és van inspiráció, nem ezektől fog jó zenéket csinálni. Csináltam már trekket egy biciklivel és kontaktmikrofonokkal, de ezzel nem fárasztanálak titeket, max elküldöm privátba, ha valakit érdekel :D

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

1 órája írta _cutoff:

de bőségesen létezik kísérleti, újító zene modulárok nélkül is

muti mire gondolsz.

1 órája írta _cutoff:

nem szerencsés azt sugallni, hogy csak egy ilyen system birtokában léphet be bárki ebbe a klubba.

nem szerencsés kiforgatni a szavaim, és azt állítani, hogy én ezt sugalltam. azt állítom, hogy ezek a rendszerek kilépnek a keretekből és szinte szugerálnak egy újfajta workflow-t.

1 órája írta axon.dust:

Több kísérleti albumot készítettem már és soha nem használtam hozza modulart.

Az ember nem azért csinál kisérleti zenét, mert azt szeretne, hanem bizonyos elképzelések kilépnek adott korlátokból.

Nem tudom érthető-e a különbség: nem azért veszel modulárt mert kisérleti zenét akarsz csinálni. Ezt mondom Cutoffnak is.

A dolog kezdettől fogva úgy néz ki, hogy kapsz valami lökést, érzel egy affinitást, és elindulsz abba az irányba. Én például kicsit únom a fixre huzalozott szintiket vagy a vintage samplereket, és teljesen át is állt az agyam. Ha hallok egy jó szűrőt (most pl. a VSL-74 vagy a Three Sisters tetszett be nagyon) akkor nemigen érdekel, hogy mi van köréépítve. Viszont idegesít, ha megint kénytelen vagyok mondjuk CEM szűrőt használni, mert ismét, huszadszorra is ugyanazt a típust rakták me már megint a dobozba. Egyszerűen baromira únom. Gyári presetekre is csak akkor van szükségem, ha hallok valami ötleteset, és visszafejtem.

Nekünk itt semmi más dolgunk nincs, csak hogy bemutatunk valamit,  ami szerintünk figyelemre méltó, és hátha van mást is felizgat.

Most nézd meg miről folyik itt a diskurzus. Értelmezési, szemantikai, meg költségelemzési vita. "Haha, végrejól odamondták neki hogy húzzon már innen ezzel a modulárral kit érdekel ez itt rajta kívül" :) 

Én el is döntöttem, hogy ide innentől kezdve kizárólag szuperkonzervatív szakmai kérdésekben nyilvánulok meg, mert olyan érzésem van, mintha le akarnék mások torkán tolni olyasmit, ami kizárólag engem érdekel. Pedig nem ez a helyzet, csak kényszeresem próbálom feloldani a félreértéseket, aminek sajnos ez az optikája.

Én holtbiztos vagyok abban, hogy a Minibrute 2 le fogja uralni az eladási toplistákat, és tízezreknek fog csinálni kedvet modulározni. Ezért bátorkodtam groundbreakingnek nevezni. És még mindig lehet, hogy tévedek, de az itt jelenlevők többségével ellentétben más fórumokon is részt veszek, és itt volt egyedül ilyen "keserű" reakció. Arra tippelek, hogy ez már megy a generációs kultúrális gap problémára kezd hasonlítani.

És persze eszem ágában sincs azt állítani, hogy neked, vagy Cutoffnak ezzel kéne kísérleti zenét csinálni (sajnos konkrétumot nem írtatok, így én speciel ebben a diskurzusban nem lettem okosabb). Azt mondtam, hogy ez itt most egy kézenfekvő lehetőség, és ezt fenn is tartom.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"Én holtbiztos vagyok abban, hogy a Minibrute 2 le fogja uralni az eladási toplistákat, és tízezreknek fog csinálni kedvet modulározni"

okay, de ki fog zenét csinálni? Mert a net tele a sok hüp-hüp, bugy-bugy, víú-vogy-vogy zajokkal. 99%-ban ezeket az ipari szörnyedvényeket NEM ZENÉRE HASZNÁLJÁK. Egy Kronost, Motifot meg hasonlóakat még úgy tűnik ha nem is mesteri keverés mellett, de zenére használják...

Azelőtt ha Józsika vagy Palika megvett egy hangszert, zenét is akart csinálni vele, ez volt a terve eleve úgy kb. 99%-ban. Ezeknél meg nem is tudom kit de idézem: a "workflow". Hát izé. Hát ennyi erővel a hólapátolás jobb hobbi lehetne. Tuti a workflow.

Ezeket a biszbaszokat azért nem lehet zenére használni, mert mire eljutnál oda, addigra elfáradsz a kábelkötegeléstől. A normál szintiken is azért a patch gyártás az egy külön téma. Akkor nem zenél igazából az ember. Az iparos munkánál is iparosabb munka. Node itt meg azt el sem tudod menteni, avagy csak egy fix beállításod van...

"Én például kicsit únom a fixre huzalozott szintiket vagy a vintage samplereket, és teljesen át is állt az agyam. Ha hallok egy jó szűrőt"

Unod? Akkor az egész szubtraktív zenei ipart unod. Én pölö soha nem tudom megunni a vacak Waldorf MQ digit és hibás szűrőjét, a Virusét se, de az analógokat se. Igazából egy zenében oly mindegy, hogy melyik szűrő fog szólni, ha valaki azt jól produkálja. Produceri munka vagy mi... Én a kábelek kötegelését unom még csak egy 32-es pultnál is. Ha vki erre élvez arról inkább nem mondanék semmit sem.

Én nagyon siralmasnak látom a helyzetet, hogy ezt az irányt tolják az ember arcába.

Ugye régebben a dídzsé tekergetett vmi lószart közben meg egy mesterien lekevert zene ment valójában laptopról vagy bárhonnan. De az legalább még zene volt. Az a része még megvolt a zenélésnek, az ember az arcába még a kor aktualitásának megfelelő zenét kapott.

Most már a zenét sem kell imitálni és tök őszintén még rosszabb a helyzet, hisz kábelkötegeléssel kurvára nem fog kijönni Vangelis. Hangszer címén odaadnak neked félkész izéket, hogy kábelezd be magad, mert ez az újítás. :D Bakker, ez olyan mintha a fellépő zenészeknek azt mondanák a stage-en, hogy vazze, mostantól nincs felépített színpad, kábelezzétek be magatokat élőben, mer' most már az is zenélésnek számít. Vagy mégjobb backstage-en eddig kábelező segédmunkások lesznek a zenészek, mer'... :D:D Ja, és a kapott eredmény tényleg kb. ilyen színvonalú is: ezt a szart kell élveznie mindenkinek, mert ez lájv és modulár! Na b@szod. Az a minimál zenei imitáció amit egy ilyen leképez, azt egy Casio szinti a 80-as (90-es?) években körberöhögött a beépített ritmusaival, legfeljebb nem szólt olyan jól, de kb. nem volt sokkal kevésbé változatos.

Apropó Vangelis, ha groundbreaking innovációt akarsz ZENÉLÉSSEL látni akkor nála még volt (van?) olyan. 

Szerkesztette draco draconis
Link to comment
Share on other sites

Sztem ne menjunk el ebbe a “modular mire valo?” vitaba....

ez egy termek a maga kozonsegevel es hajpjaval. Mar a szoftszinti gyartok is racket gyartanak, ami legfeljebb korszellemnek ertelmezheto.

es a modular + workflow valoban inkabb hangmernoki, sound-designeri eszkoz, mint hangszer, ebben egyetertek Dracoval. De az is egy hobby, meg a szamok irasa is.

mondom ezt igen regi modular tulajkent es juzerkent, aki neha jatszik is vele, de igen ritkan lesz belole “szam”.

ja es a felet se ajanlottak erte, mint amennyibe volt, amikor multkor meghirdettem. Inkabb serto szint volt. Ugyhogy maradt.

Link to comment
Share on other sites

A modular workflow annak valo, akinek komoly fizikai, elektroakusztikai, pszichiakusztikai, stb erdeklodese es kiserletezo kedve van, esetleg tomegoszlatasi modszerek kidolgozasara kapott megbizast valami eroszakszervezettol (ez vicc volt)

ja, es korlatlan ideje es penze van erre.

de elobb-utobb teljesen tisztaban lesz az egyes hangok fizikajaval, hatasaval, eloallitasi modjaval, jellemzoivel.

Szerkesztette NeoC
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Engem nem zavar ha vannak modulár fanok, de tényleg. Megnézem őket, meg érdekesek, de nekem HANGILAG semmi de semmi újat nem tudtak még mutatni. Szoftver szintin már kaptam fel a fejem, nem is egyszer, sőt szerintem ott vannak méltatlanul elfeledve újító hangzások, nem a modulárban.

Igazából az újítást a szoftban kell megcsinálni/felfedezni, vasban interpretálni tömeggyártásra igazán komolyan, a modulár meg villanyvasút. Gyerekként én is szerettem.

Szerkesztette draco draconis
Link to comment
Share on other sites

Szóval a net tele az ilyen vinnyogásokkal. Ebben is a valamirevaló zenei dolog a DrumBrute-ból jön ki. De ott van pölö egy normális teszter srác, BoBeats is, vett egy MatrixBrute-ot, hogy aztán mégis ezt hájpolja. Avval meg az A4 II-vel zenét csinált korábban demoban is, de ezzel meg csak zajt.

És miért?

Mert működik a marketing mém hatás. Mert most eztet tarcsák' faszányosnak kereskedői szinten - kurva sok biszbaszt meg kell venned hogy egy Casio szinti alaptudása felét megvalósítsd - mivel sok hasznot hoz.

De aztán otthon az ember néz ezekre az izékre mint a karácsonyfára, mert sok mindent nem tud vele kezdeni, annyira nehézkes. Akkor inkább programozz KARMA-t.

Ja, nekem 2001-ben Roland analóg modulárom is volt... a kutyát nem érdekelte.

Szerkesztette draco draconis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

szerintem innen a modularban egy ut van: hamarosan kutyanak nem fognak ezek kelleni, mert rajonnek, hogy nem lehet mindenki Alessandro Cortini, elkezdenek esni az arak eloszor a hasznaltpiacon, aztan a gyartoknak donteni kell, vagy drasztikusan arat csokkentenek ok is, vagy kukazzak. Ha csokkentenek akkor johet egy masodik reneszansz, talan. De a mostani formaban az eurorack rendszer egy soha meg nem terulo (tisztelet a kivetelnek), veget nem ero penztemeto.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Én azt gondoltam a modulárok a programozhatóságban jók. Hogy ha bonyibb, komplexebb patchet akarsz gyártani akkor ahhoz nagyon tekergetni kell és a modulár az ebben jó. Viszont a sok hátrányával együtt.

De nem modulár viszont nagyon mélyen programozható pl. Dsi prohpet 12, Moog sub37 vagy ezekhez hasonlók. Viszont ezek azért mégis kisebb méretűek és ami lényeg, hogy nem ökör áron vannak milliókért! A szoftverek is ezért jók általában csak ott nincs ugye "fogdosás" de elvileg nem is ezért veszünk hangszert 

hanem, hogy zenéljünk és a végeredmény legyen jó. Nem?!

 

Link to comment
Share on other sites

2 perccel ezelőtt írta xinu:

Én azt gondoltam a modulárok a programozhatóságban jók. Hogy ha bonyibb, komplexebb patchet akarsz gyártani akkor ahhoz nagyon tekergetni kell és a modulár az ebben jó. Viszont a sok hátrányával együtt.

De nem modulár viszont nagyon mélyen programozható pl. Dsi prohpet 12, Moog sub37 vagy ezekhez hasonlók. Viszont ezek azért mégis kisebb méretűek és ami lényeg, hogy nem ökör áron vannak milliókért! A szoftverek is ezért jók általában csak ott nincs ugye "fogdosás" de elvileg nem is ezért veszünk hangszert 

hanem, hogy zenéljünk és a végeredmény legyen jó. Nem?!

 

A mostani trendek miatt amúgy is szétaprózott cuccai vannak egy átlag zenésznek, függetlenül attól hogy pro vagy amatőr. Emiatt már ezeknek az összerakása, mindegyik külön-külön kiismerése elég sok időt elvesz a produceri munkától. Mondom hogy azzal a retorikával hirdetik a modulárt, feloldva ezt, hogy már a workflow is zenélés (???).

Azonban amíg a moduláron eljutsz egy hangig, egy digit Virussal, Korg/Yamaha/Roland WS-el karöltve már fel is töltötted a kész zenédet valahová.

Workflow?

Na abban a legrosszabb a modulár. És mégis azzal aposztrofálják és azt emelik ki. Érted? Zseniális: amiben a legszarabb azt kell aláhúzni előnyként ... :D

Amiben A/D-vel egyetértünk az az, hogy a legjobb szintik között a MatrixBrute van. De másért értünk ebben egyet. Szerintem azért, mert ezt a baromságot oldja fel, csak három - remélhetőleg nem négy - hátránnyal: monofón, drága és feleslegesen kifizettetik a modulár csatlakozást is az emberek 90%-ával. A negyedik a sok gomb meg poti meg biszbaszok (ma ez a kedvenc szavam) miatti sérülékenyége, hibásodása. Remélem az nem lesz ilyen.

Link to comment
Share on other sites

2 órája írta NeoC:

es a modular + workflow valoban inkabb hangmernoki, sound-designeri eszkoz, mint hangszer, ebben egyetertek Dracoval

Valójában túl konzervatív az értelmezésetek, az idő ezt sokszorosan felülírta, és félek, nem láttok egyáltalán át arra a térfélre, ahol ma történnek a dolgok.

A videóból nem úgy tűnik mint ami hangszerként működne? Nekem nagyon.

2 órája írta NeoC:

mondom ezt igen regi modular tulajkent es juzerkent, aki neha jatszik is vele, de igen ritkan lesz belole “szam”.

 

 

Jól tippelek hogy klasszikus Doepfer moduljaid vannak? 

Nyilván akitől megvetted fogalmatlan volt atekintetben, hogy hogy állítson össze modulár szintit, hogy az értelmes rendszer legyen. Megépített modulárból tökugyanazt, amit fix szintiben is találsz és ugyanúgy próbálod használni, persze az nehézkes és bonyolult. Talált? Ez okozza azt az abszurd helyzetet, hogy elvileg van modulárod, de végülis nincs. 

A te helyzetedben így tökéletesen érthető az érvelésed. Se további szintire, se modulokra, se új funkciókra nincs szükséged. Ezzel semmi gond.

Nekem viszont már azzal bajom van, hogy mikor küldök egy MIDI Note On-t, akkor muszáj elindulnia a burkológörbéknek is, akár szükség van erre akár nem, mikor az én fejemben a hangmagasságok és triggerek eleve külön életet élnek. Kb olyan ez, mint olyan megkötéssel gitározni vagy hegedűlni, hogy hangmagasságot akkor ér csak változtatni, ha pengetsz is. Sok esetben a MIDI billentyű is fölösleges megkötés. A szűrőt is azért kezdik kézzel csavargatni, mert túl statikus a hang, és szeretnének izgalmat vagy több kifejezést belevinni. Csak az manapság kevés.  Ezért vértezik fel a szintiket motion meg step sequencerekkel, amiknek a modularon ezerszer rafináltabb és zeneibb változatai léteznek amúgy, és sokkal kevésbé kiszámíthatók és statikusak.

Nem sértésből mondom, de szerintem nem vagytok eléggé tájékozottak. Minekután megfordult többszáz modul a kezem között, meg nemtudom hány év óta csinálom ezt, plusz rengeteget mozgok ebben a körben iszonyat nagy koponyák között, számos fellépőt személyesen ismerek a gyártókról nem beszélve, ilyen lemezeket hallgatok, ezek után kicsit furcsán jön az le, hogy a nyilvánvalóan sokkal sekélyebb tájékozottságú emberektől kellene elfogadnom, hogy rosszul tudom amit, és hogy ez nem is hangszer. Vagy hogy mennyi idő összerakni valamit vele. És persze úgy, hogy a fenti videó már önmagában is az antitézise mindannak, amit állítotok. Nem fordítva szokott ez lenni, hogy azt kérdezik, aki adott témában a tapasztaltabb, hogy amit csinál vagy amit mond azt miért teszi? :)  

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...