Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

UAD-1 - a király(?)


Bendi

Kérdés

Szombaton UAD-1 tulajdonos lettem. Egy PCIe kártya került be a gépbe - az alap plug-inekkel. Egyelőre nem mélyedtem nagyon bele, csak "felszínesen próbálgattam", de úgy érzem, a CS1 nagyon jól használható. Lehet, hogy csak "placebo hatás", de úgy érzem, tényleg nagyot dob a mixen egy kis odafigyeléssel. (Már csak az a kérdés, más plug-inek is tudják ezt a "hatást", vagy tényleg az UAD-1 "a király".)

Link to comment
Share on other sites

Recommended Posts

Nos! Hát nem aludtam sokat, de felraktam éjjel egy 32bites Win7-et. Megcsináltam mindent újra és működik a termék! Nagy az örömöm most. Szuperul működik és remekül szól. Azt hiszem számomra eget verő a különbség. Brutál erő van benne és valóban, ha tekergetem-csavargatom minőségi változás történik az adott hanggal. Nagyon tetszik. Sőt én azt hittem a latency miatt nem fogom tudni használni, de nagyon meglepődtem mert számomra alíg észrevehető a késés, amit tudok kontrollálni könnyedés. Szuper a cucc. Mostt vadászok nagyobb kaliberre ebay-en.... :D

 

köszi mégegyszer a segítséget!!!

Link to comment
Share on other sites

sziasztok

UAD-1 kártya tulajok, a felől érdeklődnék ezeknek az UAD kátyáknak milyen effektjei vannak vocal énekhangra, mármint azok minőségére gondolok, jobbak mint az emu 1212m kártyáinak(szebbek)?

Illetve azt szeretném kérdezni, egy ilyen kártya UAD-1 mennyi efektet bír el valós időben? Kb

Link to comment
Share on other sites

Emberek kis segítségre lenne szükségem!

 

Most vettem ebay-ről egy UAD1 solo kártyát olcsón. Ez a sima PCI-os kiadás. Az eladó nem adott vele semmi telepítő cd-t vagy ilyesmi mondván, hogy minden fent van a Uaudio.com-on. Viszont átírta a nevenre a kártyát.

 

 Kicsit aggasztott, hogy nem találtam semmilyen device driverd-t és UAD1 software-t. Csupán  a legújabb UAD2 software-t tudtam letölteni, installáltam és bedugtam a kártyát egy megfelelő slot-ba, megnéztem hogy a bios-ban van-e áram engedve az aktuális PCI slot-on és elindítottam Win7-et. Nos az UAD Meter & Control Panel progi azt írja ki, hogy nem talált UAD2 device-t a gépemen. Persze nincs is csak UAD1, de nem értem, nem találok semmilyen megoldást.

 

 Most ott tartok, hogy fogom és könyökkel beletöröm az alaplapba a kis sz@ros UAD dolgot és buktam 50db táblacsoki árát mondjuk, de elfelejtem. Nem igazán értem miért nincs az UAD honlapján mindenféle driver fent?

 

 Aki jobban ért hozzá és hajlandó lenne megdobni néhány tippel, annak nagyon megköszönném ha segítene!

 

 

 Attila

 

(ui: csak azért vettem meg, mert ki akartam próbálni az alap plug-in eket hogy tudok-e majd velük mit kezdeni, picit ismerkedtem volna az egésszel, mielőtt mondjuk veszek egy friss dolgot. De most elment a kedvem..)

Link to comment
Share on other sites

Nem igazán értem miért nincs az UAD honlapján mindenféle driver fent?

 

Van fent mindenféle driver. (Support / Downloads / Archives / stb.) A 6.1-es volt az utolsó, amiben még UAD-1-es támogatás is van, azt töltsd le. (Vagy ha direkt régi kell, az 5.2-es verziót.)

 

http://www.uaudio.com/support/uad/archives.html

Link to comment
Share on other sites

Idő közben telepítettem már 3 különböző verziót 6.0 alattiakat, de ugyanúgy nem érzékeli a kártyát a rendszer. Nem tudom, hogy telepítés előtt még nem szabad behelyezni a kártyát csak telepítés után? Vagy ez mindegy?

 

Igaz, azt írják, hogy ne helyezd be előtte, de ez a gyakorlatban mindegy. (A gépet persze újra kell majd indítani ettől függetlenül is.) Először is azt nézd meg, hogy az Eszközkezelőben egyáltalán látja-e a Windows. Ott kell lennie, és ne legyen se felkiáltójeles, se kérdőjeles stb. Valószínűleg az UAD-2 drivere is ott lesz (annak külön van egy másik név alatt), ha olyan kártyád nincs a gépben, akkor felkiáltójelesen - azt távolítsd el (bár elvileg nem zavar). A drivercsomag telepítése során ki kell pipálni, hogy az UAD-1-es eszközillesztőt is telepítse (talán kifelejtetted, vagy nem vetted azt észre). Utána az UAD Control Panelon is ki kell jelölni, hogy minden effekt UAD-1-en fusson (asszem gyárilag mind UAD-2-re van állítva); ha Shift + jobb gombbal csinálod, akkor egyszerre tudod módosítani az összeset.

Link to comment
Share on other sites

igen látja az eszközkezelő és felkiáltó jeles sajnos. De tőlem nem is kérdezget a telepítő olyat, hogy eszközkezelőt is telepítsen-e. Nem is értem hogy lehet ez ennyire bonyolult.

 

Nem is kérdezgeti, csak valamelyik ablakban látni lehet az előre beállított opciókat (van még más is, pl. a VST és Pro Tools plugincsomag kiválasztása); úgy emlékszem, hogy ott csak az UAD-2 van előre kipipálva, és az UAD-1 pedig nincs. Ezeket kell felülbírálni. Ha nem teszed, akkor csak az UAD-2 drivere fog felmenni a gépre, ami aztán nyilván felkiáltójeles lesz (hisz nincs). Még biztosabb lehet első körben 5.0 alatti verziókat használni (pl. a 4.10), mivel ott még UAD-2 nem is volt.

 

Ha az UAD-1-es driver, ami tényleg felkiáltójeles, akkor talán IRQ (megszakítás) ütközésről lehet szó valamelyik másik eszközzel. Az Eszközkezelőben meg kell nézni (az Erőforrás résznél), hányas IRQ van kiosztva, és ha más is ugyanazt kapja, akkor variálni kell. (A másik kártyát kivenni, vagy letiltani, vagy az UAD-ot, vagy azt egy másik PCI foglalatba áttenni stb.)

Link to comment
Share on other sites

Hát sajnos nem megy ez. Nem akarja. Pedig újra és újra fel installálom, bedugom a kártyát, gép újra indul, de semmi. Az Uad meter kiírja, hogy unable to contact with the hardware device. Hiába dugom be a windows nem érzi. És ami nagyon idegesít, hogy Isten Nyila ha hiszed ha nem nekem telepítés közben egyáltalán nem kérdez semmit ez a zs@r. Feltelepíti a power plug-ineket és ennyi. Pedig rengeteget megpróbáltam már 3.0-tól 5.1-ig.

 

 Olyan érzésem van mint amikor az E-Mu Xboard-ot telepítegettem és nem reagált a bill semmire. Most azon töröm a fejem érdemes lenne-e újratennem 32 bites win7-re a gépet? Most 64 van és tegnap tettem újra direct emiatt a kis hülye UAD miatt.  Nem értem azt a IRQ kiosztás-t sem, egyrészt nem is találom mert angol a Win 7-em és másrészről meg nincs semmilyen más kártya a gépben ami összezavarhatná. Most bevallom elkeseredtem eléggé. Azt hittem, hogy ezek az UAD termékek atom szilárdak és kivannak találva.  De én még telepíteni sem tudom ezt. Pedig Win set up-ot is csinálom magamnak meg mindent....

 

 

 Minden esettre köszönöm a segítségedet Isten Nyila! Most megy a cucc a kukába. Olvasom egyébként külföldi fúrumokon, hogy rengeteg ember kűzd ezzel a termékkel. Megdöbbenve olvastam ezeket bevallom, mert azt hittem az UAD az kő szilárd. No mindegy...

Link to comment
Share on other sites

Bocsánat, az fel sem merült bennem, hogy te 64-biten próbálod. :)  A régi kártyák (és a régi driverek) a régi rendszereket "szeretik" - azt hittem, ez evidens. Ettől függetlenül azért mennie kéne annak nálad is, én nem emlékszem ilyen infóra, hogy az UAD-1-hez nem lenne. Sőt, itt végig lehet bogarászni minden verziót:

 

http://www.uaudio.com/support/uad/versions.html

 

Már a 4.5.1-nél (2007 január!) megjelenik az, hogy "Windows: 64-bit driver support". Biztos, hogy valami más lesz itt a baj.

 

Ugyanakkor nyilván azon sem kell meglepődni senkinek, ha egy sok évvel ezelőtti (rég nem támogatott) terméknek már nincsen modern supportja.

 

Fuss neki a 32-bites Windows 7-nek szerintem.

Link to comment
Share on other sites

Pedig ha feléledt akkor nem feltétlenül kártyahiba lesz(a rossz hw nem szokott magától meggyógyulni ugye)

a kártya hátulján ird le a serialokat, ha lekérsz egy system detail reportot akkor látod melyik kártya megy,vagy nemmegy. A csatik tisztítása is segíthet,nekem az uad2-k dobtál el néha megukat, ki kell porszívózni néha a gépet is+oldószermentes kontaktspray-el végigfújni a PCI slotokat(ne indítsd el a gépet amig el nem párolog teljesen)

Köszi! Megcsinálom...

Link to comment
Share on other sites

Senserise: örülök, hogy sikerült dűlőre jutnod! A 64 bites Windows okozza amúgy szinte az összes support problémát, és érdekes, hogy néha eszébe jut senkinek a saját hardverét vagy magát a Windowst okolni a működési zavarokért.

 

Azért kíváncsiságból: vajon tudod-e, mikor jelent meg a piacon az UAD-1? :)  

 

És azt tudod ki gyártotta a rajta levő DSP-t? (Ami az UAD-1-ek meghibásodásáért felelős) 

 

Szerintetek mennyi lehet az elfogadható elévülési ideje egy számítógép perifériának, vagyis hány év az, amitől már elfogadható ha egy periféria megadja magát?

Link to comment
Share on other sites

Senserise: örülök, hogy sikerült dűlőre jutnod! A 64 bites Windows okozza amúgy szinte az összes support problémát, és érdekes, hogy néha eszébe jut senkinek a saját hardverét vagy magát a Windowst okolni a működési zavarokért.

 

Azért kíváncsiságból: vajon tudod-e, mikor jelent meg a piacon az UAD-1? :)  

 

És azt tudod ki gyártotta a rajta levő DSP-t? (Ami az UAD-1-ek meghibásodásáért felelős) 

 

Szerintetek mennyi lehet az elfogadható elévülési ideje egy számítógép perifériának, vagyis hány év az, amitől már elfogadható ha egy periféria megadja magát?

 

A/D az első kérdésedre az a válaszom, hogy úgy tippelem kb kerek 20 éve jelenhetett meg a cucc (nem néztem még utána) és gyanítom, hogy amit tegnap betoltam a gépembe az egy kb 15 éves darab lehet. Még a legelső PCI-os kiadás. Mielőtt beszereltem vetettem egy pillantást az áramkörökre és Hunday dsp-ket láttam rajta. Ha az volt, nem tudom pontosan...(nem szégyen, ha egy fogtechnikus mélyebben nem ismeri az ilyesmit, ugye? :D )

Szeritem ha egy termék ki bír 15 évet akkor az már elfogadható ha egyik napról a másikra megadja magát. Az én véleményem szerint ennyit azaz 15 évet kellene, hogy bírjon minden "számtech" cucc.

Link to comment
Share on other sites

Csináltam ezt a kérdőívet. Azt gondolom, hogy ha a gyártót megkérdeznénk, őszintén elmondaná, hogy egy terméket kb 3-5 évig supportál, már amennyiben informatikáról van szó. Ennek két tökegyszerű magyarázata van: 1: alkatrész hiány. Egy processzort vagy DSP-t ritkán gyártanak 15 évig. 2: elavultság. Az UAD-1-ez annó azért csinálták, mert a számítógép CPU-ja közelében sem volt annak a teljesítménynek, ami szükséges volt értelmezhető hangminőségű pluginek írására. De azóta az alap UAD-1-es plugineket (pl. 1176LN) már értékelhető mennyiségben is el lehetne futtatni a számítógépünk CPU-ján. Tehát ideje lett volna natívba portolni. De nem tették. Az okát szerintem mindenki tudja miért és ezért lehet hibáztatni az UA-t, de ilyen kaliberű tudósokat (direkt nem mérnököket mondtam) alkalmazni nem lehet gombért. Ehelyett kijöttek alternatív 1176-ok, mégnagyobb teljesítményt igénylő szimulációk az UAD-2-re. Szóval ha valaki arra gondol, hogy egy gép hány évig kell működjön, azt is kalkulálja hozzá, hogy egy számítógép mennyi idő alatt avul el. Az biztosan nem 15 év :) Elég egyértelmű dologról van szó: az UAD-2 és az UAD-1 architektúrája kicsit sem kompatibilis egymással. Ha a két platformra kellene együtt fejleszteni, azt az UAD-2-es júzerek szívnák meg, arról nem beszélve hogy több plugin egyáltalán nem bírna elfutni UAD-1-en. Szóval aki UAD-1-et használ (tehát a tulaja vagy az ereredti tulaja nem élt az utolsó UAD-2-re upgrade akciójával), az legfeljebb 1-2 éves totális elévüléssel számolhat, szerintem. Haszna mindenképp van, de hamar előfognak jönni a kifutó hardver jelentte korlátok. Már csak tudom, most cserélem a 7 éves Mac Prómat :)

Link to comment
Share on other sites

2 órája írta paperboy:

Sziasztok!

 

Lett egy UAD-1 -em és simán be is izzítottam Win7-64 -en. Elég kevés effektet tudok benne használni. 

Pontoson, hogy is van ez? lehet még letölteni hozzá? vagy venni kell?

Hát...sajnos egyik sem. Venni kellene, és azt letölteni, de már nem tudsz hozzá venni semmit, így letölteni sem tudsz hozzá semmit.

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt írta paperboy:

Azért ha valakinek van más ötlete azt szívesen venném

Definition of UAD-1 EOS

Service and support for all UAD-1 hardware and software was discontinued on January 1, 2014. The EOS includes all UAD-1 devices (UAD-1, UAD-1e, and UAD-Xpander).

As of January 1, 2014, all UAD-1 accounts were frozen in their final state, the UAD-1 authorization servers were decommissioned, and it is no longer possible to:

  • Register a UAD-1 device
  • Purchase UAD-1 plug-ins
  • Transfer UAD-1 devices between user accounts
  • Obtain factory repair or replacement of UAD-1 hardware (including parts)

It is still possible to:

  • Use your UAD-1 device with UAD v6.1 or lower software
  • Download your final (static) UAD-1 authorization file
  • Use your UAD-1 with UAD-2 devices in a mixed system (UAD v6.1 or lower only)
  • Cross-grade your UAD-1 licenses to UAD-2 licenses at no charge

https://help.uaudio.com/hc/en-us/articles/206024206-UAD-1

Link to comment
Share on other sites

2 órája írta paperboy:

Azért ha valakinek van más ötlete azt szívesen venném

Ha az a valaki, akitől szerezted a kártyát, nem vett hozzá semmilyen plugint, akkor te már nem tudsz hozzá venni, megszűnt a támogatás.

Ha vett hozzá plugint az előző gazdája, akkor kérd el tőle az authorizációs fájlt, ebben az esetben tudsz használni több plugint.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...