Jump to content
Ménemszól.hu

Oktopus vagy SZFE?


Guest loszmenem

Recommended Posts

Guest loszmenem

Érdekelne, hogy az Oktopus és a Szinművészeti Egyetem hangtechnikus képzése között mi lehet a különbség, egyáltalán mit nyújthat. Előbbi 2 év utóbbi 3,5. Gondolom utóbbiba van ill. több a színház hangosítás meg a filmes téma. Mennyire lehet komoly?

Link to comment
Share on other sites

Érdekelne, hogy az Oktopus és a Szinművészeti Egyetem hangtechnikus képzése között mi lehet a különbség, egyáltalán mit nyújthat. Előbbi 2 év utóbbi 3,5. Gondolom utóbbiba van ill. több a színház hangosítás meg a filmes téma. Mennyire lehet komoly?

 

Nekem 2003-ban járt Oktopusba haverom. Egyszer én is felmentem vele meghallgatni 1 órát. Nagyon gyenge képzés folyt ott akkor, többnyire jó magyar szokás szerint a lóvé lenyúlása volt a cél. 2 hónap után a haver is dobbantott és amennyire ismert, a vele kezdettek egyike sem tudott a hangszakmában elhelyezkedni ezzel. Elméletben a Tarnóczy-féle akusztikai könyvekre építenek, amivel semmi baj, csak gyakorlatban nem engednek a pult mögé ülni. Volt akkor egy Marton Éva lemezfelvétel náluk amin még részt vehettünk, utána 5 évig annak a reklámjából élt az Oktopus, hogy náluk a növendékek világsztárokkal csinálnak vizsgafelvételeket. :D Max újrakeverték a soksávost, mikrofonhoz csak a főmufti nyúlhatott, vicc volt az egész!

A Magyar Rádió hasonló kurzusa abban az időben merőben többet adott akitől hallottuk hogy elvégezte. Nyílván 10 éve ezeknek, tehát azóta sok víz lefolyt a Dunán...

Link to comment
Share on other sites

A 95% helytálló arány lehet, aminek sok oka van, de az sem elhanyagolható tény,

hogy a hangmesternek titulált emberkékre sok mindent lehetne mondani,

csak többnyire azt nem, hogy a hangok mesterei lennének.

Egy iskolában jó ha tizedét megtanítják a szükséges dolgoknak,

de lehet, hogy ez is erősen túlbecsült arány.

Alapozásnak biztosan jó és hasznos, de igazából utána kell elkezdeni megtanulni a lényeget,

ami viszont csak a gyakorlatban megy a pult mögött.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem meg az összes OKJ-s iskolának a hibája.

Fejpénzt kapnak, még az oktopus is, ezért mindenkivel elvégeztetik, ha van elméleti tudása, ha nincs... ha van lövése a szakmáról, ha nincs.

Ahol én végeztem, ott volt olyan, aki az OKJ-s vizsga után megkérdezte tőlem, hogy most akkor micsoda is az a szimmetrikus kábel? Úgy, hogy már tulajdonképpen papírja volt arról, hogy hangtechnikus...

Az iskolák alapjáraton nem sok mindenre tanítanak meg, gyakorlat kb. egyenlő a nullával és ez azért nagyon furcsa, mert ugye ez egy gyakorlati szakma...

Link to comment
Share on other sites

 

Elméletben a Tarnóczy-féle akusztikai könyvekre építenek, amivel semmi baj,

 

Úgy látom ezeket már nem nagyon lehet kapni sajnos, csak antikváriumban horror áron.

Azért egy kis zanzásított kivonatot találtam, hátha mást is érdekel. Meg ugye ismétlés a tudás anyja.

http://fenyi.sci.klte.hu/oktatas/Akusztika/Akusztika_1_felev.pdf

Link to comment
Share on other sites

Ez kábé olyan mint egy régi festészeti mesterség vagy egy zenei. Művészeti iskola igazából egy becsapás valahol. Hogy miért!

Megkérdeznétek Beethoven-t, Bob Dylan-t, meg Mozartot mit mondana?

Régen aki tehetséges volt elhívták hozzá a nagy festő mestereket és az eldöntötte hogy tanítja...mert látta benne hogy az ami.

Szigorú volt a rosta. És semmit sem foglalkoztak anyagiakkal. Mert enni volt mindig meg fedél is volt, piát is ócsón mérték :)

Aki erőlködött azt hazazavarták (még komlyabb zongoraművészek is ahogy a Bartók rádióban hallottam) hogy játszon magának, ha őt szórakoztatja vagy megnyugtatja az önkifejezés. Néró császárt mondjuk hagyták hogy kontárkodjon...de mégiscsak azért nemcsak péze volt...:)

Hangtechnikában van némi elmélet..de gyakorlat nélkül egyáltalán nem lehet mihez kötni...

Annyira összetett a hangtechnika és annyi változó van hogy azt képtelenség vizsgához kötni....

Egy DAW-t is évekig tanul az ember, aki előtte egyet sem látott. És akkor a többiről még nem is beszéltünk.

Ez nem a gyorstalpaló szakma, mert nem is az hanem mesterség. Ráadásul egy olyan ahol a művészet és a kifinomult technológia találkozik.

Szerintem ilyen téren csak a magánválalkozás működik.

Link to comment
Share on other sites

Nagyon igaz, hogy ez a szakma arról szól, hogy ki mit tud a gyakorlatban megtanulni, mint ahogy asztalos sem lesz abból, aki csak fűrészeket meg gyalukat tud szépen papíron rajzolgatni. Az ilyen gyorstalpalók annyira jók hogy tudja az ember a mikrofonnak melyik végébe kell fütyülni, épp ezért az SZFE egyetemi szinten többet jelenthet jóval az Oktopusnál, már csak a színházi gárda oldalát nézve is, ahol 1000 emberrel építhet kapcsolatot az ember. Utána persze még el kell tudni adni magát a parasztnak a halpiacon, csak nem mindegy, hogy pl. olyan suliba járt mint az Oktopus, ahol hallani sem akarnak pop zenéről és EQ meg kompresszor dolgokról, csak az élő teremakusztikai klasszikus zenei, esetleg jazzklub jellegű atmoszférikus felvételről, azt is kizárólag Jecklin-tárcsával, DAT magnóra, fülesben keverve, akkor ui. még ez ment 2003-ban és ahol pl egy színházi előadás mikroportos behangosításáról egy árva szó nem esik, pláne nem gyakorlat ezzel, viszont vizsgatételként szépen meg lehet vele bukni!

Haveromnál pl. az tette be a kaput, amiért otthagyta az Oktopust, hogy a 2-3 szerződtetett tanár fél és egy órákat rendszeresen késett a tagok már akkor tetemes tandíja rovására, majd volt aki 4 órán át mindenféle cd-ket hallgattatott az oda járókkal, hogy az egyik mitől szól jobban mint a másik, amit bárki megcsinál otthon is hobbiból haveri körökben, viszont ezért fizetni??? :)

 

ui: a Tarnóczy könyvek meg a legtöbb könyvtárban megtalálhatók több kötetben! De a net is kimeríthetetlen tárháza a témának ma már, pl. Berklee tananyagokkal stb, gondolom tudható hol kell keresni őket! ;)

Link to comment
Share on other sites

Fűszerezésként egy tétel egy Oktopus vizsgán (hozzá kell tenni, ehhez gyakorlaton nem megy le semmi, még mikrofon karakterisztikák közti összehasonlítás sem néha idő híján, nemhogy gyakorlati oktatás!)

 

A tétel:

Készítsen hangfelvételt az alábbi környezetben:

Vasbeton lapos födém építésű, 35cm falvastagságú, vakolt téglafalú, 30m x 25m alapterületű, 9m belmagasságú koncertterem áll rendelkezésére, két oldalon dupla falú üvegablakok, sötétítő drapériáva, színpad hátulján ráncolt bársony függönnyel, nézőtéren párnázott székekkel. Az előadók főként akusztikus hangszereken játszanak, mint ak. gitár (1db), nagybőgő (1db), hegedű (2db), saxofon (1db) trombita (1db) dobszerelés (1db), ütőhangszerek, ezen kívül elektromos orgona (1db), elektromos gitár (1db). Az előadott zenemű kortárs jellegű, válaszokkal indokolva, nevezze meg milyen mikrofontípusokkal dolgozna, milyen mikrofon elrendezéseket használna, ill hány db mikrofonnal és milyen elhelyezéssel oldaná meg a feladatot, a fenti körülményeket ismerve?

Milyen technikai berendezéseket és kiegészítőket (ha szükségesnek tartja!) használna fel a felvételi láncot tovább építve? Választásait indokolja meg! Milyen hangtechnikai és akusztikai törvényszerűségből adódó problémákkal állhat szemben az adott helyzetben és azokat hogyan küszöbölné ki?

 

vagy egy rövidebb:

Hogyan oldana meg egy szabadtéri, 4000 fős kórusfelvételt és hangosítást? Válaszait indokolja meg!

(utóbbit állítólag tényleg megcsinálta az Oktopus, valami Európa Koncert elnevezésű felálláson, bár a 4000 fős kórust a mai napig kérdezem ki vezényelte és főleg ki mikrofonozta és főleg hogy!) :D

http://index.hu/belfold/oromkoncert0/

Link to comment
Share on other sites

Egy ilyen jórészt akusztikus felvételi szituációt valóban meg kell tudni oldani profin, de aki tényleg csak ezt tanulja,

az pop-rock vonalon két perc alatt elvérezik. Főleg ha netán élő hangosításban köt ki.

Szóval mindez nagyon fontos, de csak egy pici szelete a szakmának.

Arra már gondolni sem merek, hogy aki csak ebben él, az mit kezd egy LA2A-val, vagy 1176-tal?

Link to comment
Share on other sites

Itthon szerintem nincs olyan képzés, aminek értelme lenne.

Külföldön van, pl. SAE. Amennyire én tudom eléggé gyakorlatorientált.

Eszközparkban sem szenvednek hiányt pl. Bécsben (ami egy kicsi sulinak számít) egyből van egy Neve Genesis pult :), azt már nem is részletezném, hogy a londoni suliban milyen eszközpark van (legjobb tudomásom szerint a SAE "iskolhálózat" az AMS NEVE tulajdonosa).

Én amikor még gondolkodtam, hogy esetleg hangmérnök szeretnék lenni, voltam az Amszterdami SAE-ben körülnézni és kérdezősködni (a legközelebbi SAE, ahol angolul megy az oktatás). Nekem eléggé szimpatikus volt.

Még annyit hozzá tennék, hogy kb. 3 évvel ezelőtt forintra átszámolva olyan 5-6 millióra jött ki egy év a tandíj+ott éléssel számításaim szerint (londoni majdnem 2x szorzó).

Ilyenkor el lehet dönteni, hogy elmész egy év suliba vagy építesz ebből a pénzből egy kis stúdiót, ahol gyakorolhatsz :)

Egyébként van pár hangmérnök itthon, aki SAE-ben végzett, lehet ők tudnának valami érdemlegeset is mondani.

Link to comment
Share on other sites

A pusztan gyakorlatorientaltsag sem jo. Egy volt kollegam (kb. raktaroskent dolgoztunk) angol egyetemen vegzett, ezt: http://www.uclan.ac.uk/information/courses/ba_honours_music_production.php

...Es nem tud negyzetre emelni. Hallott rola, de nem tudja pontosan, mi az. ;)

Az ottani fonokom szerint pedig 2 + 3 * 2 = 10.

Az europai oktatas altalanosan es alapbol rossz. De nem csak az oktatas rossz. Az a baj, hogy zulles van ezerrel, minden teren.

A tanar is mas, mint mondjuk otven vagy szaz eve. A diakok ill. a fiatalsag nem okosodni akar, hanem hirtelen meggazdagodni. Nem az olvasas, a kitarto tanulas a meno, hanem a csalas, bunozes. Hedonizmus es nihilizmus ami jellemzi leginkabb ma a szorakozast es a szorakoztatoipari kulturat. Tarsadalmi szempontbol csak a jogok a fontosak, a kotelessegek nem.

Ilyen eszmeiseg mellett csoda, hogy meg van iskola.

Masreszt a hangmernoki de foleg a hangmesteri palya durvan telitett, ha jol tudom, tehat a tehetseg meg a jo iskola meg nem lenne eleg.

Harmadreszt.. ah.

Link to comment
Share on other sites

 

Az a baj, hogy zulles van ezerrel, minden teren. A tanar is mas, mint mondjuk otven vagy szaz eve. A diakok ill. a fiatalsag nem okosodni akar, hanem hirtelen meggazdagodni. Nem az olvasas, a kitarto tanulas a meno, hanem a csalas, bunozes. Hedonizmus es nihilizmus ami jellemzi leginkabb ma a szorakozast es a szorakoztatoipari kulturat. Tarsadalmi szempontbol csak a jogok a fontosak, a kotelessegek nem.

Ilyen eszmeiseg mellett csoda, hogy meg van iskola.

 

Na ezzel teljes mértékben egyetértek. Ezt én mind a "nyugati" média számlájára írom. A módszerváltás óta ezt a tendenciát tapasztalom itthon is. Öveges profot / Bálint gazdát / ... felváltották a "valóság" showk. De hogy a szakmánál maradjunk: napjaink videoklipjei is igen komoly értékrendet közvetítenek a mai fiatalság felé.

Mindazonáltal ez akár jó lehetőséget is jelenthet azoknak, akik átlátnak a szitán (vagy szerencsés neveltetésben részesülnek) és képesek lesznek valódi, értékes tudásra szert tenni.

Link to comment
Share on other sites

Én a rádiósat végeztem el, ami elméleti kezdést adott és nulla gyakorlatot, vagy tapasztalatot. Nem is lettem felvételkészítő, mixing vagy mastering szakember és az elektronikus zenében sem támogat, de annál nagyobb mű- és minőségértéssel hallgatom a Bartókon a jó zongora, orgona, népzenei, komolyzenei kis- és nagyzenekari felvételeket. Az oktopus a rádióhoz képest b.shitgombnyomogatás volt így is.

Link to comment
Share on other sites

Masreszt a hangmernoki de foleg a hangmesteri palya durvan telitett, ha jol tudom, tehat a tehetseg meg a jo iskola meg nem lenne eleg.

Harmadreszt.. ah.

 

Telített? Még a zenei sem az, szerintem. Ha valódi értékeket nézzük. A zenei pályán vagy túl fiatalok vannak vagy már túl öregek...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Eh találkoztam egy gyerekkel, azt mondta, hogy hangtechnikus.

Kérdezgetek tőlle, kérdezem hogy milyen vizsgapontok voltak. Mondja, hogy keverő pult felépítését kérdezték.

Mondom neki b******g ez egyszerű még tervezek is egyet ha kell. Áh dehogy egyszerű...

Na mondom ez elég meredek szint és még ő a hangtechnikus én meg az elektronikus...

Amúgy vidéki iskola volt, nevét nem tudom.

Akkor hova érdemes menni ha ilyen kókány az oktatás? Beiratkozok Kandóra média szakirányba? Max ha nem helyezkedek el vele akkor még rádobok egy mesterképzést... Könyörgöm ez nem létezik.

Link to comment
Share on other sites

Eh találkoztam egy gyerekkel, azt mondta, hogy hangtechnikus.

Kérdezgetek tőlle, kérdezem hogy milyen vizsgapontok voltak. Mondja, hogy keverő pult felépítését kérdezték.

Mondom neki b******g ez egyszerű még tervezek is egyet ha kell. Áh dehogy egyszerű...

Na mondom ez elég meredek szint és még ő a hangtechnikus én meg az elektronikus...

Amúgy vidéki iskola volt, nevét nem tudom.

Akkor hova érdemes menni ha ilyen kókány az oktatás? Beiratkozok Kandóra média szakirányba? Max ha nem helyezkedek el vele akkor még rádobok egy mesterképzést... Könyörgöm ez nem létezik.

 

Mond csak, ismered a mondást a bagolyról, meg a verébről? :)

Érdeklődhetek, hogy melyik iskolában csináltad a technikusi képzést?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Én is részt vettem egyik évben (talán 2008 vagy 2009) az Oktopusz képzésén. Én konkrétan azért mentem oda, hogy tanuljak, hogy fogásokat lessek el. Nyilván nem azt kaptam a pénzemért cserébe, amit vártam. Nem mondom, hogy nincs értelme, mert sok érdekes dolgot hallottam, pl fizikai, matematika és szimfonikus hangszerelmélet, keverő felépítés, stb... De! Egy ilyen tanfolyamnál nem az a tudás a fontos, amit sokan (köztük én is) várnak. Ez OKJ-s képzés, ahol országos szinten meg van szabva, hogy egy-egy tanfolyamon milyen tantárgynak milyen arányban kell lennie. Szóval nyilván a pénzért csinálják a tanfolyamot, de nem gondolom azt, hogy feltétlenül lehúzás az egész.
Szóval én is sajnálom rá a pénzt, mert akkoriban nem azért mentem oda, hogy papírt szerezzek, hanem a konkrét tudásért. Én sem végeztem el, a vége előtt (a gyakorlati rész után) egyből otthagytam. Most már sajnálom a papír miatt :D
Szóval ami fontos, hogy egy-egy ilyen tanfolyamból csak a papírt lehet megszerezni, konkrét tudást nagyon keveset. Azt a fajta tudást, amit az emberek keresnek csak sok éves gyakorlás után szerezhető meg. Főleg úgy, hogy egy hozzá értő mellett nézni évekig, hogy mit csinál, vagy a sok-sok hiba árán megtanulni a dolgokat, és fejlődni.
Silk tanfolyama (legalábbis szerintem) sem konkrétan a tudást és sok-sok trükköt fog elárulni, hanem rá fog világítani arra, hogy hogyan érjük el azt, amit szeretnénk. Mert az ízlést nem lehet megtanítani. Lehet irányítani, irányt mutatni, de akkor sem lesz az, hogy két ember tökéletesen ugyanazt állítsa be...

Link to comment
Share on other sites

Szóval ami fontos, hogy egy-egy ilyen tanfolyamból csak a papírt lehet megszerezni, konkrét tudást nagyon keveset. Azt a fajta tudást, amit az emberek keresnek csak sok éves gyakorlás után szerezhető meg. Főleg úgy, hogy egy hozzá értő mellett nézni évekig, hogy mit csinál, vagy a sok-sok hiba árán megtanulni a dolgokat, és fejlődni.

Silk tanfolyama (legalábbis szerintem) sem konkrétan a tudást és sok-sok trükköt fog elárulni, hanem rá fog világítani arra, hogy hogyan érjük el azt, amit szeretnénk. Mert az ízlést nem lehet megtanítani. Lehet irányítani, irányt mutatni, de akkor sem lesz az, hogy két ember tökéletesen ugyanazt állítsa be...

 

Nem csak a tanfolyamok, de az iskolák is így működnek. Még az egyetemen sem lehet olyan szintű szakmai tudást szerezni, amivel dolgozni lehet az adott szakmában. Ezt pl. az orvos képzésnél el is ismerik, ezért nem dolgozhat önállóan a gyakornok. A mérnök képzés is ilyen. Hiába a műegyetem, kamarai tagság és a hozzá szükséges tudás nélkül nem lehet valaki felelős tervező. 

Silk oktatása szerintem inkább workshop jellegű, szép magyar szóval. A zeneoktatásban ezt mesterkurzusnak hívják. Gyakorló művészek tanítják a szakmát és nem egyetemi tanárok. Ugyanis a műegyetemen is olyanok tanítanak többnyire, akik nem dolgoznak a szakmban, amit tanítanak. 

A másik adalék, hogy bármilyen mesterséget megtanulni 8-10 év. Néhány éves tanfolyam nem lehet ennek a célja. Aki végzett szakmunkás képzőt, az tudja, hogy amikor megkapta a papírt, semmit sem tudott még a szakmáról. Persze ezt egy évtized után csak  :-)

Link to comment
Share on other sites

A másik adalék, hogy bármilyen mesterséget megtanulni 8-10 év.

Ezzel vitába szállnék. Szerintem amit napi 8 órában végzel hetente 5 napon át abból elég fél év is. Ha nem akkor az gáz.

Rugaszkodjunk el a valóságtól és képzeljük el, hogy odaengednek egy agyműtéthez. Ha én napi 8 órában agysebészkedek és fél év múlva nem tudom megoldani akkor túl nagy hiányosságok vannak mind ügyességileg mind agyilag. Ebbe tényleg gondolj be ha még nem tetted volna meg. Mi az amit fél évig csinálsz szinte egész nap és utána nem megy egyedül. Talán a zongorát nem fogod tudni felemelni de ezt komolyan mondom. Az az ember inkább ne csináljon semmit. Én kezdem már bele több szakmába itthon is külföldön is és fél év mindig elég volt arra, hogy ugyanannyit tudjak mint bármelyik kollégám.

Link to comment
Share on other sites

Ha én napi 8 órában agysebészkedek és fél év múlva nem tudom megoldani akkor túl nagy hiányosságok vannak mind ügyességileg mind agyilag.

 

Ok, de a féléves gyorstalpaló alatt mekkora lesz a veszteség? Fel fogod-e ismerni az olyan ritka eseteket amik 5-6 évente fordulnak elő és a legtöbb orvos is csak tankönyvből ismeri, stb.

Mondjuk én csak a szoftverfejlesztést látom belülről, de nálunk fél, de még egy év után is nagyon komolyan kell figyelni az újoncokra és nem azért mert ne tudnának helyes kódot írni, hanem mert nincs rendszerismeretük.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...