Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

MIDI billentyűzetek


Tetsuo

Kérdés

Egy kis helyigenyu, jo minosegu "mindenes" kontrollert keresek. Techno zenehez lesz studiozni (nagykepu smiley :)), igy eleg a 2 oktav terjedelem.

Az Akai MPK25 -ot neztem ki. Az is tetszik benne, hogy MPC-szeru swing meg arpeggio van benne, bar allitolag nehez osszehozni a Cubase-zel.

Mi a velemeny rola, esetleg alternativa?

Link to comment
Share on other sites

  • Válaszok 229
  • Created
  • Last Reply

Recommended Posts

Azt nem tudom már mellesleg hogy a keyboard szoftverében állíthatók-e a tekerők midi cc# kiosztásai (lehet hogy fixre meghatározottak - manual segíthet), viszont a zenei programok némelyikében van midi learn funkció is, amivel megtaníthatók a keyboard vezérlői a szoftoknak. Ha megfelelően van az Xboard drivere telepítve akkor ilyen néven kell látszania a pc-n mint usb eszköz. Sajna Vistára volt a legutolsó driver kiadva, ezt vedd számításba!

Vhol van egy install cd backupom is ezen kívül, majd szétnézek...

Link to comment
Share on other sites

Üdvözlet DeMarco!

 

Köszönöm a  gyors válaszod,a drivert letöltöttem,viszont indítás után ez az üzenet jött: Setup has found a newer version of xboard control on your system. Setup will now exit. Ilyenkor mi a teendő? 

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok!

Motif Es hangmodult szeretnék vmi kontrollerrel vezérelni (pl Korg EC5), mert Multi módban nagyon lassan lehet az elmentett user beáll. közt váltani.

Van valakinek tapasztalata ezügyben?

A kérdés hogy mivel vezérled billentyű terén? Ha képes a billentyűs cuccod LSB/MSB utasításokat kezelni, pedál sem kell. Pl. alapból a Yamaha és különösen a Motif széria pont erről híres, a Master presetjei révén! (pl. a Korgok viszont ilyen téren buták, csak a saját belső vezérlésükre vannak optimalizálva vagy a márkán belül hasonló dolgokra...) Ahogy nézem a modul képét, ott a Multi mód felel meg a billentyűsök Master módjának.

Magyar Yamaha gépkönyvek:

ES rack - http://www.atlantisz...TIF_ES Rack.pdf

ES - http://www.atlantisz...as/MOTIF_ES.pdf

Elvileg beállítható bármely mezei kapcsolópedálra is a preset váltás asszem utility menüben, de a másik kérdés hogy mennyire vált lassan a modulod! (?)

Nézd meg, ha magán a modulon a le/fel gombokkal normális sebességgel vált a programok közt, akkor másütt lehet a hiba.

Nekem volt Motifom classic és ES is és semmi lassúságot nem tapasztaltam. Ha esetleg valami nagyon bonyoulult midi hálózatban használod, az eszközök összefűzése révén lehetséges nagyobb késedelem, de nem ismerem a szitudat. Ha viszont midi billentyű + ES modul a felállás, annak nem szabad lassúnak lennie! (mellesleg egy pedál kapcsoló semmiben nem gyorsít adatátviteli szinten, max a kezed felszabadul a gombhoz kapkodás alól) :)

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok!

 

 

Remélem akad közöttetek valaki,akinek lesz türelme hozzám,a kérdéseimet illetően.

 

Néhány hónapja hozzám jutott egy Xboard61-es midi billentyűzet. Sajna telepítő cd-t nem kaptam hozzá. FL Studioval használom,de sajna semmilyen funkció nem működik a potikon.

Tehát az első kérdés,honnan tudok letölteni telepítő exe-t? Egyébként az FL Studio felismeri,tudok játszani rajta.

Itt jön a második kérdés. Hogyan tudom kiosztani a potikra a vezérlést,hogy a VST-ken lévő potmétereket ne az egérrel kelljen "tekergetnem"?

Köszönöm,ha lesz olyan,aki tud segíteni!

 

Üdv! Trio

Link to comment
Share on other sites

Szeva!

Amugy mi ujság? :D Ja de a Remote funkciókat tudnám használni midi kábellel?

Semmi extra, zenélgetek, nevelem a lányaimat és próbálok talpon maradni ebben az országban (egyre nehezebb..)

Van egy "áthidaló" megoldás az usb-midi problémára, elméletileg ily módon összejöhet a remote controll, midi kábel használata esetén is.

http://azolcsosag.hu...yuzet_atalakito

vagy:

http://www.hangszerd...uct_id=6610%3D0

De majd a "szakik" megmondják, hogy ez így működhet-e, az őszintét megvallva kíváncsi lennék rá jómagam is.

Ugyan ezt nem próbáltam ki korábban de még jól jöhet egy ilyen infó.

Tehát usb driver hiányában/nélkül működhet a daw remote funkció egy ilyen kábellel vagy ez csak egy csatlakozási lehetőség?

Link to comment
Share on other sites

Helló! A Korg NanoPad 2-ről szeretnék tanácsokat kérni. Elég kezdő vagyok még zenekészítés terén, a rap műfajban szeretnék alkotni,mintázgatni és valamilyen MIDI eszközzel kreálni a zenéket. Arra gondoltam,hogy kezdésnek egy Korg Nano Pad2-vel kezdeném és később vennék egy jobb MPD-t, mondjuk egy Akai MPD 26-ost. Vegyük például a legolcsóbb MPD-t a 18-at hasonlításként a Korg Nanopadhoz,gondolom az Akai jóval jobb és drágább is,nem is 1 kategória igazán,de a kérdés,hogy mennyi a különbség és,hogy megéri-e azt a bizonyos árkülönbséget?Jó kezdésnek ez a Korg vagy inkább hagyjam? Jó kis készülék ez a Korg Nanopad?Megfelel a célnak,hogy megkönnyítse azért látványosan a zeneszerkesztést és jó kis zenéket tudjunk vele összerakni?Tudjátok ajánlani vagy szerintetek meg se éri, még ha olcsóbb is inkább kezdjek később egyből egy drágább MPD-vel?Mik a tapasztalatok a Nanopaddal kapcsolatban? A válaszokat előre is köszönöm!

Szia Kazama!

Ha teheted hogy várj egy kicsit az AKAI MPD-re, akkor javaslom, hogy inkább azzal kezdj zenélni. Most van is egy AKAI MPD-26 eladó az apróhirdetésben 40 ezer Ft-ért. Ha azt tekintjük, hogy egy új KORG Nanopad meg 17-18 ezer Ft, akkor ha AKAI-ra vágysz, akkor egy ilyen KORG Nano-val elkótyavetyélnéd a terved árának majdnem a felét.

Mondjuk ha sokkal nagyobb lenne az árkülönbség, akkor felesleges lenne várni az MPD-re, mert amúgy meg símán bele lehet vágni egy KORG Nano-val is. Úgy tűnik még sok tanulnivalód van, így az első időszakokra simán kiszolgálhat a NanoPad. Az egész dolog leginkább annak a szoftvernek a függvénye, amit meghajtasz a számítógépeden a kontrollerrel. Mert azt ugye tudjuk, hogy PC szoftver, vagy más komoly hardver nélkül sem az MPD, sem a NanoPad nem alkalmas "semmire".

A Nanopad a saját szoftverében ugyanúgy felprogramozható a zenei programod funkcióihoz, mint bármelyik AKAI MPD... illetve a KORG Nano is dinamikus, így azzal sem nyúlsz mellé, plusz van rajta az XY pad, amivel szintén jó szűrőcsavargatásokat lehet előidézni. Persze jónéhány csúszkával és tekerővel kevesebbed lenne egy KORG Nano-n. Így ezeket kell mérlegelned, hogy milyen funkciókat szeretnél kiosztani, és azokra alkalmas-e a választott eszközöd.

Amit még nagyon érdemes megfontolni, hogy a KORG NanoPad csak mini USB csatlakozással rendelkezik, így csak számítógépre tudod kötni... később nem tudod MIDI láncba beilleszteni ha netán kicsit felfejlődne a cuccod és adnál neki valami egyszerűbb feladatot. Ezzel ellentétben az AKAI MPD rendelkezik normál USB és MIDI csatlakozásokkal is, így profira fejlesztett cuccba is beilleszthető, lehet neki helyet találni.

Link to comment
Share on other sites

Én a billentyűzet kemény rugózása miatt adtam el. Már eszembe jutott, az 1 szem sliderét nem tudtam channel volume-ra beállítani, de vhol olvastam hogy talán külön nem is lehetett, ill mindig csak aktuális paraméter értéket állított, de nem volume-ot. A másik hogy a bankváltás nekem nem jött össze sehogy rajta, pedig egy Emu Proteus 2000 volt akkor mellette, így a modulon kellett mindig bankot váltani, utána csak presetet váltott ott 0-127-ig az Xboard. Plusz az egyesével történő le/fel presetváltó gombok számomra nagyon hiányoztak róla mint midi kontroller, de lehet hogy más másképp használja, akinek ettől még tuti. Utána meg amúgy is lett egy Motifom (Yamaha). Az teljesen más világ volt, még a Cubaset is vezérelte gyári setupként stb. Igen, azóta a komolyabb szintikkel foglalkozom csak mint midi keyboardokkal. De nem lebeszélni akarok ezzel! Van zenész kollégám aki egy fing CMK49 Fatarral tolja 15 éve, és olyan zenéket játszik fel sávonként Nuendoba hogy csak lesek. Ahány ház annyi szokás. Sajnálom, talán szocsaba jobban tud majd segíteni.

 

 

Szia DeMarco!

 

Alapvetően az a gond,hogy rohadt kevés időt töltök itthon és még soha nem volt midi billentyűm,viszont a VSt-k miatt vettem ezt. Szeretnék egy jó midi controllert,ami felismeri a Vst-ket,vagy egyszerűbb az összehangolás a midi kiosztásban. Sajna egyenlőre ezzel próbálok zöldágra vergődni. Talán másikra kell majd beruháznom,ezzel meg majd nyomom  a Wavestation A/D-t.....vagy fát vágok rajta.   :growl:

 

Üdvözlettel: Trio

 

Neked is köszönöm a segítséget!

Link to comment
Share on other sites

Nekem egy első szériás Novation Remote Zero SL-em van. Ezt használom élő koncerteken teljes megelégedéssel.

Billentyűzet ezen nincs, de a dobpadek tényleg nem olyan jók, de azért jobb, mint a semmi.

Kezelése egyszerű, érthető, jó a supportja. És az automap szoftver-t folyamatosan fejlesztik.

A kezelő gombokkal kapcsolatban: nálam nem annyira strapabíróak, bár annyira nem is vigyázok rá.

Használni viszont imádom, bár élőben már csak négy-öt gombot használok, és két csúszkát, no meg a dobpadeket.

Link to comment
Share on other sites

Az előzőhöz még, ezt találtam a gépkönyvben:

"● Multi üzemmód

Az eredeti útmutató 21. oldalának alsó ábrájához: A több portnak szóló adatokat nem lehet

MIDI-kábellel továbbítani. Ha egy külső szekvencertől MIDI-kábelen akarunk adatokat

továbbítani, csak a 1. portról indíthatjuk el a szólamokat. Egyszerre több portot USB-kábellel

lehet igénybe venni."

Ismerni kéne a konkrét felállást ahogy használod, mert ez elég érdekes infó. Ha pl. PC-s környezetben működik is más, mint ha billentyűvel vezérled, ui. itt 16 csatornát kezel egyszerre a Multi mód, tehát nem is Masternak felel meg ahogy írtam (mert ott csak 4-et tud), hanem inkább a sequencer v. Song üzemmód a megfelelője a billentyűs Motifoknál. Hangszeren belül, nekem ott sem voltak sosem problémák, sőt figyelemre méltó gyorsasággal váltott akár 2 song között is úgy hogy közben adott sávokhoz tartozó más-más effekt beállításokat is akadás nélkül, szinte 0 idő alatt hozta magával. De lehet hogy a moduloknak más a lelki világuk a Yaminál, ezt nem tudom. (amúgy elég lecsontozottak és hozzá méltatlanul drágák a Yami Motif moduljai, én sosem kerestem őket ezért...)

Szia! Köszi az infokat.

Multi és Song mód -fájdalom- abban (is) különbözik, h Multiban akár 16 sávon játszhatsz egyszerre, míg Song-ban csak 1 sáv realtime. Ezt egyébként kifejeztetten szemét dolognak tartom, ha nem így lenne nem tökölnék a rack változattal. A Motif rack és az S 90ES/XS tudja ezeket, cserébe nincs seq. Ettől még a Motif széria csodálatos hangszer!!! Élőben problémás a multi üzemmód nekem, lassan lehet kezelni. Nem rendellenesen lassú, de ha kipróbálod pl voice vagy perform módban láthatod, h lényegesen gyorsabb a történet, valahogy ezt szeretném elérni a multinál is.

Link to comment
Share on other sites

Az előzőhöz még, ezt találtam a gépkönyvben:

"● Multi üzemmód

Az eredeti útmutató 21. oldalának alsó ábrájához: A több portnak szóló adatokat nem lehet

MIDI-kábellel továbbítani. Ha egy külső szekvencertől MIDI-kábelen akarunk adatokat

továbbítani, csak a 1. portról indíthatjuk el a szólamokat. Egyszerre több portot USB-kábellel

lehet igénybe venni."

Ismerni kéne a konkrét felállást ahogy használod, mert ez elég érdekes infó. Ha pl. PC-s környezetben működik is más, mint ha billentyűvel vezérled, ui. itt 16 csatornát kezel egyszerre a Multi mód, tehát nem is Masternak felel meg ahogy írtam (mert ott csak 4-et tud), hanem inkább a sequencer v. Song üzemmód a megfelelője a billentyűs Motifoknál. Hangszeren belül, nekem ott sem voltak sosem problémák, sőt figyelemre méltó gyorsasággal váltott akár 2 song között is úgy hogy közben adott sávokhoz tartozó más-más effekt beállításokat is akadás nélkül, szinte 0 idő alatt hozta magával. De lehet hogy a moduloknak más a lelki világuk a Yaminál, ezt nem tudom. (amúgy elég lecsontozottak és hozzá méltatlanul drágák a Yami Motif moduljai, én sosem kerestem őket ezért...)

Link to comment
Share on other sites

Szia! Köszi az infokat.

Multi és Song mód -fájdalom- abban (is) különbözik, h Multiban akár 16 sávon játszhatsz egyszerre, míg Song-ban csak 1 sáv realtime. Ezt egyébként kifejeztetten szemét dolognak tartom, ha nem így lenne nem tökölnék a rack változattal. A Motif rack és az S 90ES/XS tudja ezeket, cserébe nincs seq. Ettől még a Motif széria csodálatos hangszer!!! Élőben problémás a multi üzemmód nekem, lassan lehet kezelni. Nem rendellenesen lassú, de ha kipróbálod pl voice vagy perform módban láthatod, h lényegesen gyorsabb a történet, valahogy ezt szeretném elérni a multinál is.

Nos, Song módban is lehet használni mind a 16 midicsatornát a billentyűsöknél, ha az kell hogy különbőző hangszínek szóljanak. (pl. klasszikus zongora/bőgő jobb-balkéz splitnél stb.) Az igaz hogy ehhez át kell irányítani az adott hangszerek csatornáját 1 vezérlő midi csatornára, ez tényleg elmebetegség a Yamaháknál. Pl. pont a Korgok ebben sokkal rugalmasabbak, mert Combi üzemmódban ami a Yamahánál a Performancet jelenti, más-más sávon tud kommunikálni belsőleg vagy külső midi eszközök felé is egy füst alatt.

Ha azt mondod, hogy magán a modulon is érezhetően lassabban vált a többi üzemmódhoz képest, az csak abból ered, hogy 16 sávra kell komplett beállítást kiküldeni a soros midi átvitellel (és ekkor elég sok infó kimegy, nem csak program change parancs!), még a többi esetben 1 csatornán kell csak variálnia és önmagában is még kevesebb információval. Ez azért érdekes, mert mint mondtam a Motifok Song módban is hasonlókat csinálnak meg, de uo. gyorsan mint más üzemmódban, tehát CPU szinten biztos hogy elég a kapacitás bennük, úgyhogy ezt a modul kérdést én sem vágom miért van így. Yamaháéknál elég gyakori hogy azonos szérián belül is, olcsóbb/drágább tipusok eltérő koncepció szerint működnek. Én pl. hasonló hülyeségük miatt váltottam másra róluk + a hangzás nekem túl "mesterkélt" volt bennük, de az XF típus után nagyon kíváncsi leszek mit fognak dobni, ez hamarosan várható mostanság!

Talán ha tudsz egy kicsit angolul, érdemes ezt a kérdést felvetni a motifator.com fórumán, de ami az eredeti volt, hogy kapcsoló pedál, az tuti nem oldja meg a sebesség gondot.

Link to comment
Share on other sites

Az ableton simán megcsinálja. csak a MIDI klipnek amit kiküldesz be kell állítani a megfelelő programot. Én úgy szoktam koncerteken, hogy van egy külön MIDI sávom minden hangszernek ami csak ilyen program váltó MIDI klippeket tartalmaz. A multitmbrális szintiken általában csak multi programot váltok, úgyhogy nem kell csak egy MIDI track hangszerenként.

Én úgy oldom meg a rendszert, hogy van egy 4x4-es MIDI interfészem a kontrollerek jönnek be USB-n a live-ba és utána Live irányítja szét a megfelelő MIDI bementeket a megfelelő MIDI kimenetekre, Rettentő rugalmasan lehet irányítani a jeleket. Majdnem mindent meg lehet vele oldani. Akár menet közben is egy sima scene váltással totálisan áthuzalozni a MIDI útvonalakat. Egy dolgot nem tud: a sysex-ek kezelését nem támogatja sajnos.

Köszi szépen, ezt kipróbálom

Link to comment
Share on other sites

Én sem hallottam még 2-3 midi kimenetnél többről és igazándiból a több kimenet még nem ment meg minket semmitől, hiszen az eszközön belül attól még fel kell programozni hogy melyik MIDI kimenet és melyik MIDI csatorna hova és mint menjen ki, különben egyszerre szólna az összes rádugott eszközünk. Ha pedig már programozunk a Masterkeyboardon belül hogy melyik ZÓNA melyik MIDI csatornát címezze, akkor már semmi akadálya annak, hogy egy MIDI Thru láncolat elejére kössük a vezérlőnket és a különböző rákapcsolt hangszereinket a nekik címzett MIDI csatornán szólaltassuk meg... a többi MIDI csatornát pedig egyszerűen lekapcsoljuk az egyes hangszerekben.

Saját meglátásom szerint a billentyűzet minősége és a Masterkeyboard funkciók programozhatósága nyomósabb érv lehet egy billentyűzet mellett, mint a DIN csatlakozók száma... abba az irányba sokkal többféle módon megoldható a leszervezés.

Link to comment
Share on other sites

Üdv.!

Épp böngészgettem a webshopot és meglepődve látom, hogy eltűnt a kínálatból az E-mu Longboard(kiemelt ajánlatokból is).

Talán megszűnt a gyártása, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket?(vagy új billentyűzetek várhatóak az E-mu-tól?)

Akik használnak short/longboardot mik a tapasztalatok, kezelőszervek, driver, billentyűzet, hangmotor terén?

Az esetleges válasz(okat) előre is köszi!

Link to comment
Share on other sites

Hát ezek szerint valamit nagyon rosszul tudok! Nem baj még inkább itt az elején tudjak meg valamit amit eddig nem tudtam és legyek 5 percig hülye, mint hogy megvegyek valami olyat amit aztán 5 évig szidhatok, hogy miért vetem meg.

A Roland A-90-nek 4 midi kimenete van, akkor az nem azt jelenti hogy 4 különböző vasat, egységet, vagy láncot tudok vele vezérelni?? Kérlek akkor javítsatok ki!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...